Podcast 60: Tofu

We moeten het even hebben over Tofu, het is tenslotte Veganuary. Tofu is een vleesvervanger die vooral in de verschillende Aziatische keukens wordt gebruikt. Toen Jeroen zich in Tofu ging verdiepen bleek wel waarom deze witte substantie daar zo geliefd is. Tofu is namelijk een smaakdrager en daarbij gaat het vooral om het mondgevoel oftewel de structuur en laten de verschillende Aziatische culturen dàt nu heel belangrijk vinden.

Deze podcast van Wat Schaft de Podcast gaat over Tofu, wat is Tofu nu precies en hoe bereid je het op een goede manier?

Hendrick’s Gin (Sponsor)

Hendrick’s Gin is een Schotse gin gedistilleerd met rozen en komkommer. Doe een perfect serve met een premium tonic en wat verse komkommer.

 

Okhuysen (sponsor)

Wat Schaft De Podcast wordt mogelijk gemaakt door Okhuysen. “Okhuysen levert in heel Nederland heerlijke wijnen uit Frankrijk en de rest van de wereld, van exclusief tot wijnen voor alledag. De verhalen achter de wijnen lees je in hun wijnblad Vinee Vineuse. Meld je aan op www.okhuysen.nl/watschaftdepodcast

1. Drankje: Koffie met Tapioca Pearls

Een recept van Cato de dochter van Jeroen. Gebruik Tapioca Pearls van de Toko en laat de Pearls even koken in water. Spoel de Tapioca Pearls af. Vervolgens kun je de Pearls ofwel in Ice Tea of in koffie doen. Drink het uit een groot glas met een dik rietje. Een echte TikTok hit.

2. Tofu

Een masterclass Tofu. Dat is deze aflevering van Wat Schaft de Podcast. Met dank aan Natascha Roorda van Tascha’s keuken en Emma de Thouars. De laatste is bezig met een volledig boek over Tofu.

Toen Tofu voor het eerst naar het Westen kwam lag de nadruk vooral op de positieve eigenschappen, maar niet zozeer op de bereidingswijze. Daardoor wordt Tofu al lange tijd verkeerd begrepen. Luister bijvoorbeeld de Gastropod over Tofu.

Maar wat is het dan wel? Tofu is gecoaguleerde sojamelk, een soort bonen wrongel. De sojabonen worden gemalen met water en dan gezeefd. De verschillende Tofu soorten ontstaan door gebruik van een verschillend coaguleermiddel. Zo ontstaat Japanse of Chinese Tofu. Door Tofu te persen ontstaan de verschillende soorten Tofu. Dus de zijden Tofu, maar ook de medium of stevige Tofu.

Tofu gaat over het mondgevoel en de smaak die je zelf aan deze witte substantie geeft. Het gaat net zoals vaak in Aziatische keukens om het mondgevoel. En dat maakt deze witte substantie nog lastig te begrijpen voor Westerlingen.

Tofu kun je thuis goed maken. Maar volgens Natascha is vers niet perse beter. Het verschil maak je door de Tofu zelf te persen. Dit kan tussen snijplanken en met blikken als gewicht. Echter kun je ook een Tofu pers gebruiken. Jeroen gebruikt de Tofuture en Natascha de Tofu bud.

Wil je echt goede Tofu ervaren? Zorg ervoor dat je de juiste Tofu gebruikt voor de juiste klus. Bijvoorbeeld stevige Tofu om te frituren en gebruik bijvoorbeeld zijden Tofu alleen even om op te warmen. Vergeet ook niet dat Supermarkt Tofu wel degelijk een andere kwaliteit heeft dan Tofu van de Toko. De favoriet van Jeroen is Choi Kee, van de Tofu meisjes.

3. Overige zaken die besproken zijn

  • Jeroen heeft de presentatie van Future of Food rapport van Thuisbezorgd gezien. Groei vegetarisch heel groot voornamelijk buiten de steden en er is sprake van een grote kwaliteitsslag.
  • Aangezien reizen nog steeds niet heel erg goed gaat was Jeroen zijn Kona koffie op. In navolging van de tips van de volgers op Instagram verschillende koffiesoorten geprobeerd. Helaas geen overduidelijke winnaar, maar craft koffie is beter dan supermarkt koffie.
  • Voor kerst heeft Jonas naar aanleiding van het snoepreisje naar Piemonte zelf sous vide Vitello Tonato gemaakt.
  • In plaats van koemelk drinkt Jonas nu havermelk in zijn koffie. Oatly Barista is de ultieme favoriet. De andere worden bitter als je ze verhit.

4. Van de Afslag

Jesse Burkunk, een van onze Brigadeleden en een vast lid van het team achter Wat Schaft de Podcast heeft dit heerlijke recept ontwikkeld met vis van Woordvis. De rode pepers, vissaus en Thaise basilicum geven je het gevoel in Thailand te zijn. Gebruik vooral geen platvis, maar ga voor een goede stevige witvis, bijvoorbeeld Kabeljauw, Schelvis, Heek of Poon.Voor dit recept kun je een portie vis van Woordvis gebruiken.