EEN: Simpel & lekker uit 1 pan van Jamie Oliver

‘EEN: Simpel & lekker uit 1 pan’ is het nieuwste kookboek van keukenlegende Jamie Oliver, die hiermee de 26e titel met zijn naam erop publiceert. EEN is een uitgave van Kosmos Uitgevers en telt 312 pagina’s. Het kookboek bevat meer dan 120 recepten die eenvoud als gemeenschappelijke deler hebben. In dit kookboek staan namelijk alleen maaltijden die in één pan of braadslede gemaakt kunnen worden. Jamie Oliver legt in dit kookboek verder de focus op eenvoudige bereidingen, een beperkt aantal ingrediënten en een lage prijs per persoon. Daarmee is EEN geschikt voor elk type kok. En het grootste gemak? Weinig afwas achteraf!

Geschreven en proefgekookt door Maarten Trap 

Gemakkelijk en behoorlijk verrassend

Jamie Olivers kookstijl wordt vaak omschreven als eenvoudig, informeel en toegankelijk. Hij legt de nadruk op het gebruik van verse, seizoensgebonden ingrediënten en het creëren van gerechten met weinig tussenstappen. Ook in EEN zijn de recepten gericht op dit soort maaltijden, die variëren van eenpersoonsporties tot schotels waar familie en vrienden bij kunnen aanschuiven. De heldere en stapsgewijze instructies maken het boek ontzettend toegankelijk en geven weinig ruimte om fouten te maken. 

Duidelijke instructies

De recepten in EEN zijn duidelijk beschreven en laten de kenmerkende quasi-nonchalante stijl van Jamie Oliver goed terugkomen. Zo worden groenten regelmatig met de rasp gesneden en wordt er meermaals gekozen voor ingrediënten uit blik die dus al gaar zijn, waarmee het gerecht sneller klaar is. Inhoudelijk lijkt de receptuur steeds goed te kloppen en belangrijke elementen zoals de benodigde hoeveelheden en bereidingstijden zijn goed aangegeven. Als er bijvoorbeeld over ‘een bos’ kruiden wordt gesproken, is het aantal grammen gelukkig ook vermeld. Wel lijken in vertaling naar het Nederlands sommige ingrediënten niet (goed) te zijn vertaald. Zo is er een aantal recepten met ‘sirloin steak’, waarvan je dan zelf moet uitvogelen dat er een kogelbiefstuk wordt bedoeld.

Vormgeving sluit aan bij het concept

De manier waarop de recepten zijn gepresenteerd, draagt perfect bij aan de eenvoud die Jamie Oliver in EEN weet over te brengen. De bladspiegel bevat aan de ene kant een foto van het gerecht, aan de andere kant de ingrediëntenlijst plus bereidingswijze. Van de afzonderlijke ingrediënten is ook een foto afgebeeld, waardoor je snel de complexiteit van het gerecht kan inschatten. Dit gaat qua detail best ver, omdat er zelfs fotootjes zijn van verschillende hoeveelheden van hetzelfde ingrediënt. Zo vind je plaatjes van 1, 2, 4, of 8 tenen of zelfs een gehele bol knoflook terug. De foto’s van de schotels zijn niet overdreven gestyled en ogen simpel doordat ze, net als de plaatjes van de afzonderlijke ingrediënten, allemaal dezelfde achtergrond gebruiken. Omdat het allemaal eenpans- en braadsleeschotels zijn, valt er weinig uit de foto’s van de gerechten zelf op te maken. Ondanks deze ‘beperking’ ziet alles er zeer smaakvol uit en nodigt het kookboek direct uit om te gaan koken.

Bladspiegel

Niet altijd gemakkelijk een recept vinden, wel herkenbare layout

EEN is ingedeeld in verschillende hoofdstukken die elk een apart thema belichten. Deze thema’s hebben overlap, waardoor je niet altijd weet waar je een gerecht moet terugvinden. Zo is er speciaal een hoofdstuk met pastagerechten uit de koekenpan, maar vind je ook soortgelijke pasta’s in de andere hoofdstukken terug. Het uitgebreide register helpt gelukkig om je favoriete maaltijd snel terug te kunnen vinden. Op elke receptpagina is rechtsboven beschreven in welk ‘omhulsel’ het gerecht wordt gemaakt: koekenpan, braadpan of braadslede. De receptuur wordt onderaan de pagina aangevuld met de voedingswaarde per portie en verder staat het aantal personen en de (voor)bereidingstijd tot op de minuut nauwkeurig vermeld. Deze layout is vaker gebruikt voor boeken van Jamie Oliver en geeft daardoor extra herkenbaarheid. 

Van tien minuten tot uren bereidingstijd

Wie EEN voor het eerst ziet zal snel aannemen dat het kookboek voornamelijk snelle, doordeweekse gerechten bevat. Eenpansgerechten staan immers vaak synoniem voor schotels die eenvoudig en snel te bereiden zijn. Jamie Oliver weet met zijn boek echter een veel breder palet aan maaltijden te tonen dan alleen de simpele, snelle hap. Er zijn meerdere stoofschotels, ovengerechten en andere roasts beschreven die ook slechts één braadpan of braadslede nodig hebben, maar daarnaast ook het ‘magische’ ingrediënt tijd. Daarnaast zijn er 15 recepten van toetjes en taarten opgenomen met hetzelfde uitgangspunt. Hier wordt soms wel iets van het concept afgeweken, omdat je bijvoorbeeld een kom nodig hebt om deeg in te kneden. De eenvoud van de recepten blijft echter behouden en kan zelfs voor gevorderde bakkers inspirerend zijn.

Wie voor zichzelf kookt, kan ook goed uit de voeten met dit nieuwe boek van Jamie Oliver. In het hoofdstuk ‘koekenpanpasta’ wordt een aantal eenpersoons recepten beschreven die in maximaal 16 minuten een smaakvolle maaltijd opleveren. Oliver gebruikt voor alle gerechten verse lasagnebladen die op maat moeten worden gesneden en vervolgens garen in de saus. Een truc die bijzonder snelle en smaakvolle gerechten oplevert, zo bleek uit het proefkoken.

Geteste recepten

Bij het uittesten van EEN is geprobeerd om uit zoveel mogelijk verschillende hoofdstukken te koken. De ‘koekenpanpasta’ – uit hoofdstuk 1 – was hierbij direct een hit. Door de ingrediëntenlijst met vier te vermenigvuldigen werd een heerlijke pastaschotel voor het hele gezin op tafel gezet, die hierdoor wel iets meer dan de aangegeven bereidingstijd vroeg. 

Pappardelle side by side, links auteur rechts kookboek

De ‘prachtige’ pompoensoep uit het kookboek is door de toevoeging van borlottibonen een leuke variatie op een bekend recept. De bonen maken de soep extra vullend, maar zeker niet té. In combinatie met rozemarijn is deze soep een geurige, smaakvolle maaltijd die op koudere dagen zeker terugkeert op het menu.

Pompoensoep side by side, links auteur rechts kookboek

Een recept waarvan de foto erg deed watertanden was de hasselback-auberginetaart. Deze afgeleide tarte-tatin met een bodem van flatbread heb ik tweemaal geprobeerd te maken, maar beide keren lukte het niet om het gewenste resultaat uit de oven te krijgen. Zowel qua looks als qua (verwachte) smaak komt het niet echt in de buurt van de versie van Oliver, wat doet vermoeden dat het recept ergens niet helemaal klopt. Het gebruik van een flatbread als bodem was echter een nieuwe variatie voor mij die thuis vaker zal worden toegepast. 

Hasselback-auberginetaart side by side, links auteur rechts kookboek

Het recept voor de shortribstoof uit EEN leverde een mooie stoof op die qua smaak helaas niet helemaal naar verwachting was. De short rib was goed gegaard en heerlijk mals, maar de saus was zurig en miste binding. In het recept is Oliver ook niet helemaal duidelijk over bepaalde stappen in de bereidingswijze. Zo moet je de braadpan afdekken met een vel vochtig bakpapier alvorens deze de oven in gaat, maar er wordt niet verteld waarom. Is een deksel niet goed? En waarom dan niet? 

Shortribstoof side by side, links auteur rechts kookboek

De crispy zalm met pesto uit het hoofdstuk ‘Vis’ gaf een heerlijke combinatie van smaken en texturen, aangevuld met een lekkere salade. Bij dit recept merk je dat Jamie Oliver enigszins krampachtig bij het eenpansconcept wil blijven. De salade wordt in dezelfde pan en tegelijk met de vis gebakken, terwijl je hier eigenlijk graag een tweede pan voor wil gebruiken. Het recept vraagt ook om een koekenpan van 30 cm om alles er in te laten passen. Dit formaat zullen niet alle thuiskoks hebben liggen noch praktisch vinden, dus wellicht wil je hier afwijken van het concept. Het resultaat blijft echter erg lekker. 

Crispy zalm met pesto side by side, links auteur rechts kookboek

Conclusie 

EEN is weer een typisch kookboek van Jamie Oliver waarin zijn stijl goed terug te vinden is. Er staan veel verrassende recepten in die zowel incidentele als gevorderde koks kunnen bekoren. Soms is het concept om één pan of braadslede te gebruiken wat vergezocht en kan je omwille van het gemak (hoe ironisch) best een tweede pan pakken. De technieken en smaken zijn echter goed en bieden voldoende ruimte voor een eigen twist. Al met al is EEN dus een inspirerend boek voor elke thuiskok voor zowel de doordeweekse als de weekenddagen.

Recepten uit het kookboek