Pittige Armeense worstjes

Armenen die ruim honderd jaar geleden uit hun land verdreven werden, vluchtten naar de Levant en kwamen in Syrië (vooral Aleppo), Libanon en Palestina terecht. Ze behielden hun cultuur en taal maar verweefden hun keuken met dat wat beschikbaar was in de landen waar ze woonden. Door deze culturele samensmelting ontstond een Aleppo-Armeensekookstijl die we in Libanon kennen als Armeens eten.

Bourj Hammoud is een van de buurten aan de rand van Groot Beiroet waar veel Armenen wonen. Er is daar een winkeltje dat Mano heet en waar de populairste Armeense vleesproducten worden gemaakt: soujok (grote, pittige worsten), maqaneq (worstjes met warme specerijen en pijnboompitten) en basterma (gekruid vlees dat aan de lucht is gedroogd). Ik houd van deze winkel en sinds ik er op mijn 14e voor het eerst met mijn tante kwam is het een van de beste plekken voor een soujok sandwich, samen met zijn concurrent om de hoek, Bedo.

Je mengt hier het vlees met de specerijen en zet het een nacht afgedekt in de koelkast – hoe langer, hoe lekkerder. Gebruik de worstjes voor deze hotdogachtige broodjes of dien ze op met Franse frietjes, gebakken eieren of groenten uit de oven.

Recept afdrukken Pin recept
5 van 1 stem

Pittige Armeense worstjes

Soujok
Gang: Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Armeens, Libanees
Porties: 12 worstjes

Ingrediënten

  • 800 g fijn rundergehakt 20% vet
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 3 el rodepaprikapuree Midden-Oosterse winkel

Voor de soujok specerijenmix

Opdienen met

  • hotdogbroodjes opengesneden
  • tomaten in plakjes
  • augurken of ingemaakte wilde komkommer in plakjes

Instructies

  • Vermeng het gehakt, de knoflook, rodepaprikapuree en specerijenmix in een grote kom met je handen. Laat een paar uur, of liever een nacht, in de koelkast marineren, tot 36 uur lang zodat de smaak zich kan ontwikkelen.
  • Vorm worstjes van 10 cm van het gehaktmengsel.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak de worstjes rondom bruin en gaar.
  • Dien op: gril de hotdogbroodjes in een grillpan zodat ze mooie strepen krijgen. Vul de broodjes met de gare worstjes, plakjes tomaat en augurk.

Notities

Opmerking: je kunt de soujok eten zoals hier staat beschreven maar ik maak er ook wel tosti’s mee. Rooster ze in een paninigrill of in een droge koekenpan met iets zwaars erop.

Bayrut

De Libanese keuken staat bekend als een van de meest verfijnde keukens van de Arabische wereld met invloeden van o.a. de Perzen, Koerden en Armeniërs. Gelegen aan de Middellandse Zee is Libanon, zowel op religieus als op etnisch gebied, buitengewoon divers en dat zie je terug in de keuken. Hisham Asaad, inwoner van Beiroet − en o.a. culinair gids van deze kosmopolitische stad − neemt je mee naar zijn keuken.

Maak kennis met typisch street food als pasteitjes gevuld met spinazie of pittige Armeense worstjes. Serveer een uitgebreide maaltijd met diverse gerechten als sayyadiye, een pilav met vis, of een stoofpotje van linzen & pasta geserveerd met granaatappelmelasse, koriander & citroen. Maak ingelegde raapjes en biet, rucolasalade met tijm, rode ui & sumac of koolrolletjes gevuld met rijst. Van brunch tot en met Libanese (zoete) gerechtjes bij de thee en desserts als pudding met karwij of pannenkoekjes gevuld met ashta (een gezoet roomkaasmengsel). Leer basisgerechten maken als labneh en maak je eigen za’atar.

Met Bayrut krijg je de kneepjes van de Libanese keuken onder de knie en verras je je familie en vrienden met overheerlijke gerechten uit deze verfijnde keuken.

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.