Kimchi fried rice

Dit gebakken rijst gerecht komt uit Korea en draait helemaal om Kimchi. Kimchi wordt gemaakt van kool en Koreaanse chili flakes en wordt in Korea heel veel gebruikt. Om dit gebakken rijst gerecht goed te krijgen moet je eerst het sap uit de Kimchi persen. De sap gooi je niet weg, maar gebruik je om het gerecht op smaak te brengen.

Bij gebakken rijst gerechten draait het om hitte. Als je geen wokbrander hebt die sterk genoeg is dan werk je in stappen. In elke stap bak je een van de elementen van het rijstgerecht in een hete wok. Als je van pittiger eten houdt dan kan je ook gochugaru aan het gerecht toevoegen. Om het helemaal af te maken bak je een crispy gebakken ei en die leg je op het gebakken rijstgerecht uit Korea 

Recept afdrukken Pin recept
4.75 van 8 stemmen

Gebakken rijst met kimchi

Een recept voor Kimchi Fried Rice
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Instructies

 • Maakt de rijst een dag van te voren en zet die in de koelkast en laat goed uitdrogen. Zorg ervoor dat je de rijst met je handen of een vork goed losmaakt, zo voorkom je dat er klonten of brokken rijst.
 • Voorbereiding: Doe de kimchi met vocht in een zeef boven een kom, druk goed aan zodat het sap in de kom komt. Bewaar het sap. Snijd de ui in kleine blokjes van 1 cm of kleiner. Snijd de lenteui in dunne ringetjes en hak de knoflook fijn. Zet alles klaar in kleine bakjes.
 • Verwarm de wok totdat die heet is en gaat roken. Voeg wat olie toe. Bak de kimchi met de ui ongeveer 3 minuten totdat de groenten gaar zijn. Blijf goed roeren of scheppen om te voorkomen dat het aanbrandt. Doe het in een kom en zet apart.
 • Verwarm de lege wok weer tot die heel heet is en bak de rijst 3 minuten totdat deze een lichte kleur krijgt en getoast is. Blijf goed omscheppen zodat de rijst niet aanbrandt en elke korrel en coating van olie heeft.
 • Schuif de rijst naar de zijkant, voeg wat olie toe en bak de lente ui en knoflook 1 minuut tot die zachtjes worden en gaan geuren. Schep om met de rijst en voeg de gebakken ui en kimchi toe. Roer alles goed door elkaar en giet het kimchi sap en sesamolie langs de rand van de wok. Voeg eventueel gochujang aan het kimchi sap toe als je het gerecht pittiger wilt maken. Schep goed om en voeg zout naar smaak toe.
 • Je kan de rijst even in de wok laten en het vuur wat zachter zetten om een knapperige korst aan de rijst toe te voegen. Let op dat het niet aanbrandt.
 • Bak de eieren in veel olie op een heet vuur zodat er krokante randjes om het ei komen. Serveer in een kom en leg wat gebakken uitjes en het gebakken ei bovenop de rijst en sprenkel de sesamzaadjes en in kleine stukjes geknipte (of gesneden) norivellen erover heen.

Notities

 • Als je verse rijst gebruikt spreid die uit over een bakplaat in een dunne laag en laat op een tochtige plek een uur afkoelen. Het belangrijkste is dat de rijst uitdroogt.
 • Je kan de gochujang ook vervangen door 1 of 2 chilipepers. Bak die dan in stap 5 met de lente ui en knoflook mee.
 • Aan dit gerecht kan je ook proteïne toevoegen zoals kip, bacon of zelfs spam. Gebruik dan niet meer dan 200 gram en bak die in de wok in stap 3 voordat je de kimchi en ui toevoegt. Bewaar die dan met de ui en kimchi in een kom totdat de rijst klaar is, voeg dan toe.
 • Kijk ook hoe Maangchi het maakt met haar recept

Photo by Emanuel Ekström on Unsplash

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.