Zelf frisdrank maken is eigenlijk heel simpel met slechts vier ingrediënten en zonder speciale apparatuur. Hoewel het misschien veel stappen lijken, komt het eigenlijk neer op het vullen van een grote pot met aardbeien, suiker en water, en vervolgens geduldig wachten. Laat de tijd zijn werk doen. Voeg wat citroensap toe voor een frisse smaak en dan is je frisdrank klaar om gebotteld te worden. Cheers!
Gefermenteerde aardbeiensoda
Keukengereedschap
- Zeef
- Grote (weck)pot
- Schone beugelflessen
- Trechter
Ingrediënten
- 100 gr zoete aardbeien in kleine stukjes van ongeveer 1,5 cm gesneden
- 100 gr suiker
- 950 ml water
- 2 el citroensap sap van 1 citroen
Instructies
- Roer water en suiker samen in een pot met een capaciteit van minstens zes cups. De suiker zal vrij snel oplossen. Voeg de aardbeien toe aan de pot. Roer. Sluit het deksel op de pot of bedek met een doek stevig vastgezet met een touwtje of een rubberen band.
- Roer de inhoud dagelijks.
- Na ongeveer vijf dagen, afhankelijk van de temperatuur in je keuken, begint de drank te borrelen. Laat het fermenteren en proef het dagelijks. Tijdens warm weer kan je de inhoud gedurende acht of negen dagen in de pot laten fermenteren. Warm weer versnelt de fermentatie. Koud weer vertraagt het.
- Wanneer je de smaak lekker vindt, zeef je de drank door een zeef boven een grote maatbeker of een kom. Je hebt de gezeefde aardbeien niet meer nodig. Roer het citroensap door de drank. Gebruik een trechter om schone, beugelflessen te vullen, met minstens 5 cm ruimte aan de bovenkant. Zet de flessen apart voor 2 dagen of langer, bij voorkeur in een doos in een koele garage of kast om mogelijke explosies te beperken. Hoe langer de drank fermenteert, hoe meer suiker de microben zullen eten en hoe minder zoet de frisdrank zal smaken.
- Belangrijk: ontlucht je flessen altijd! Met andere woorden, open de flessen net genoeg om wat van het opgebouwde koolstofdioxide vrij te laten. Je wilt dat je drank koolzuurhoudend is maar niet explosief. Laat de flessen minstens om de paar dagen of elke dag als je in een warm, vochtig gebied woont, luchten.
- Als bij het proberen te luchten van je fles, de drank begint te borrelen, lucht het dan vaker terwijl het blijft fermenteren of zet het in de koelkast waar het tot rust zal komen. Als je nieuw bent met fermentatie, wil je misschien je flessen buiten luchten voor het geval ze beginnen te borrelen en een grote rommel maken.
- Als na het luchten van je fles alleen een klein sisgeluid van koolstofdioxide ontsnapt, lucht je flessen dan minder vaak. Je wilt niet dat er zoveel koolstofdioxide ontsnapt dat de drank plat wordt. Omdat aardbeien veel koolzuur produceren, zul je waarschijnlijk dit probleem niet hebben.
- Als je klaar bent om je frisdrank te drinken, verplaats dan de flessen naar de koelkast om een paar uur te koelen voordat je ze serveert. Je drank blijft fermenteren in de koelkast maar langzamer. Na verloop van tijd zal het minder zoet worden. Als je het niet binnen een paar weken drinkt, lucht dan de gekoelde flessen.
Notities
Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.