Bonen koken

Bonen koken is een eenvoudig proces dat voornamelijk geduld vraagt. Het begint met het inweken van de bonen, gevolgd door een langzame, zachte gaartijd. Met een beetje planning kun je dit heel gemakkelijk de avond van tevoren doen, zodat je de volgende dag kunt genieten van perfect gekookte bonen.

Een van de mooiste dingen aan het koken van bonen is dat je eindeloos kunt variëren met verschillende soorten bonen. Je kunt bijvoorbeeld zwarte bonen, cannellinibonen, kikkererwten of linzen gebruiken, of zelfs een combinatie daarvan. Door zelf bonen te koken, kun je ze ook op smaak brengen naar eigen wens. Voeg tijdens het koken kruiden, knoflook, uien, of een laurierblaadje toe voor extra smaak.

Het is niet daarmee niet alleen goedkoper dan het kopen van ingeblikte bonen, maar het geeft je ook controle over de textuur en smaak. Met een beetje geduld en planning kun je genieten van heerlijke, zelfgekookte bonen die perfect te gebruiken zijn in verschillende gerechten, van salades en soepen tot stoofschotels en burrito’s. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Bonen met een heel hoog eiwitgehalte zoals kikkererwten of sojabonen kunnen gaan schuimen bij het koken. Dat is niet erg maar als het neerslaat op de bonen ziet dat er groezelig uit. Schep het schuim regelmatig af om dat te voorkomen. Over het algemeen kan je meerdere soorten bonen mengen, meestal gaat dat goed. Alleen zwarte bonen geven zwart af en maken de rest van je bonen grauw.

Recept afdrukken Pin recept
No ratings yet

Bonen koken – basis recept

Voorbereidingstijd8 uur
Bereidingstijd2 uur
Gang: Bijgerecht
Categorie: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Jeroen Doucet

Ingrediënten

 • 250 g gedroogde bonen (kidneybonen, bruine bonen, etc) of kikkererwten
 • water
 • zout
 • smaakmakers (optioneel) zie opmerkingen

Instructies

Voorbereiding (inweken)

 • Was de bonen in een vergiet of zeef
 • Week de bonen minimaal 8 uur in 1 liter water met 1 eetlepel zout in een kom of bak. Gebruik hiervoor geen aluminium want dat reageert met het weekvocht.

Bereiding

 • Giet na minimaal 8 uur het weekwater af
 • Doe de bonen in een middelgrote pan met deksel en voeg zoveel water dat het water zo’n 3 centimeter (één vingerkootje) boven de bonen staat. Voeg 1 theelepel zout toe.
 • Breng de bonen op middelhoog vuur aan de kook. Zet het vuur laag zodra het water kookt. Voeg eventuele smaakmakers toe (zie opmerkingen).
 • Doe de deksel op de pan en hou net onder de kook. Voorkom dat de bonen echt koken want dan kunnen ze stuk koken. Voeg wat extra kokend water toe als de bonen niet meer onder staan.
 • Check na 1 uur of de bonen de gewenste gaarheid hebben. Afhankelijk van de temperatuur, hoe oud de bonen zijn, de soort bonen, de temperatuur van het water en de gewenste garing kan dit tot 3 uur duren. Regelmatig proeven is de enig methode.
 • Als de bonen de gewenste gaarheid hebben, kan je ze direct verder verwerken. Je kan ze ook een paar dagen bewaren in hun kookvocht in de koelkast.

Notities

Zout in het weekwater versnelt het garen tijdens het koken. Zout in het kookwater vertraagt het kookwater. Je kan dus zelf kiezen of en wanneer je zout toevoegt.
Geef de bonen smaak met smaakmakers in het kookvocht zoals wortel, ui, selderij, knoflook, laurier, thijm, rozemarijn, kaneel, kombu, etc. Zoek aansluiting bij de smaken van de verdere bereiding.
Zure smaakmakers als tomaten, sinaasappels of appels kunnen wel maar vertragen het kookproces.

Meer weten? Lees meer over bonen en luister de hele aflevering!

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.