Podcast 51: Zuurdesem en de Franse Bakker

En we zijn terug! Deze aflevering is het begin van het derde seizoen van Wat Schaft de Podcast. Deze podcast gaat over Zuurdesem & de Franse bakker. Speciaal voor deze podcast heeft Jeroen stage gelopen bij de Issa Niemeijer, want ook dat is Wat Schaft de Podcast: grondig vooronderzoek. In deze aflevering gaan Jonas & Jeroen in gesprek met Issa over croissants, stokbrood en overheerlijke patisserie. Natuurlijk vertelt Jeroen ook alles over zijn ervaringen in de bakkerij van Issa. Tot slot een nieuw onderdeel bij Wat Schaft de Podcast: Van de Afslag.

Deze aflevering van Wat Schaft de Podcast is het vervolg op de eerste twee afleveringen over brood bakken: Zuurdesem 1.0 en Zuurdesem 2.0. Maar deze podcast gaan we verder. We trekken het onderwerp breder door Zuurdesem en de Franse bakker samen te onderzoeken.

1. Drankje: Grapefruit Shandy

Verfrissend, non-alcoholisch en zelfgemaakt: Grapefruit Shandy. Jeroen heeft de limonade component zelf gemaakt met grapefruit schil, grapefruit sap en suiker, gemengd met 0.0 bier. Het resultaat, een heerlijk verfrissend drankje. Het recept is geïnspireerd op een recept van Maggie Hofmann.

2. Zuurdesem & de Franse Bakker

In deze podcast over Zuurdesem & de Franse Bakker hebben Jonas & Jeroen Issa Niemeijer op bezoek. De Gebroeders Niemeijer, de ambachtelijke Franse bakker in Amsterdam, opgericht door de broers Marco & Issa Niemeijer. Hun croissant is door het Parool uitgeroepen tot de beste van Amsterdam. En Jeroen mocht bij Issa stage lopen, net zoals Issa zelf ook stage heeft gelopen bij Gosselin in Parijs, Menno ‘t Hoen in Rotterdam en Hartog in Amsterdam.

Belangrijke leerpunten van Jeroen:

  • Minder kneden, meer voelen.
  • Deeg aanvoelen: plakkerigheid en stevigheid.
  • Oftewel: minder structuur, meer gevoel
  • Meel blijft belangrijk, door te oefenen en te spelen met je meel en te accepteren dat het niet altijd perfect is, kom je een heel eind. Maar twee soorten meel die ook voor consumenten goed te gebruiken zijn, zijn T65 en De Pere Americana.

Tot slot heeft Jeroen echt heel veel respect gekregen voor het zware werk, maar ook voor de snelheid en de handelingen die de bakkers hanteren. Zie bijvoorbeeld het filmpje over het maken van een épi.

Issa bakt niet alleen de lekkerste croissants van Amsterdam, hij schrijft ook kookboeken en op de blog van de Gebroeders Niemeijer deelt hij de lekkerste recepten, How To filmpjes en blogs over zijn passie voor bakken. Het boek dat de basis vormde voor de stage van Jeroen is Een Boek over Brood van Issa. Het vervolg op dit boek ligt bijna in de winkel. Vanaf 7 september is Issa zijn nieuwe boek: Patisserie van de Bakker te koop.

Wil je zelf ook langs bij de Gebroeders Niemeijer om heerlijk brood, viennoiserie of patisserie te scoren? Ga dan ‘s ochtends vroeg (7:00 uur) of juist in de middag al dat heerlijks bekijken en natuurlijk iets kopen!

3. Overige zaken die besproken zijn

  • Jeroen heeft even een tijdje een alcoholvrije periode, dus voorlopig even Mocktails in plaats van Cocktails in Wat Schaft de Podcast
  • De Ardennen hebben Jonas en Jeroen geïnspireerd om weer eens paddenstoelen te zoeken met elkaar. Het resultaat: 1,5 kilogram aan paddenstoelen.
  • Jeroen is weer eens ècht uit eten geweest bij de Kromme Watergang. Prachtige moderne gerechten met veel smaak.
  • Jonas is voor zijn vakantie druk bezig geweest met 55+ bestellingen Truffels voor de Brigadeleden van Wat Schaft de Podcast.
  • Jonas is regelmatig uit eten geweest. Een van deze restaurants was de Kas. Een van de luisteraars, Bram, kookt hier ook. Een mooie plek die weer terug is op de kaart en heel geschikt voor veganisten of mensen die gewoon graag groente eten.
  • Jonas en zijn vrouw zijn samen ter ere van Carolien haar verjaardag een weekendje naar Rotterdam geweest. Podcast #9 van Wat Schaft de Podcast stond in het teken van Rotterdam. Een van de tips van Gijsbrecht in deze podcast was Héroine, maar daarnaast was ook de brunch bij Harvest Coffee Brewers was heerlijk.

4. Van de Afslag

Het nieuwe Feuilleton van Wat Schaft de Podcast. Het vegetarisch repertoire zal niet vergeten worden, maar vis wordt in huize Doucet en Nouwen weinig gemaakt, dus eigenlijk is het tijd om daar ook wat aandacht aan te gaan besteden en zo ontstond dit nieuwe onderdeel: Van de Afslag. Deze week in Van de Afslag: Bakkertjes, oftewel gebakken tongetjes of scholletjes. Een heerlijk Zeeuws recept van de schoonfamilie van Jeroen.