Podcast 8: Paddestoelen

Paddestoelen zijn fantastisch, er zijn tientallen soorten die allemaal anders smaken en waarvan je een groot deel zelf kan plukken. Wij hebben een paddestoelen workshop gedaan en delen onze ervaringen. In deze aflevering van de podcast vertellen wij je wat wij geleerd hebben bij de paddestoelen workshop en delen wij onze favoriete paddestoelen recepten met je.

→ Ga direct naar de shownotes

Abonneer je op onze podcast

Wat Schaft de Podcast is te beluisteren op verschillende podcast kanalen. Abonneer je op de podcast en mis geen toekomstige afleveringen. Wij proberen om de twee weken een nieuwe aflevering te publiceren.

 

Shownotes podcast #8 Paddestoelen

1. Drankje: Chateau La Grave A Pomerol 2005 – Pomerol

Het is de eerste keer dat wij een rode wijn schenken als drankje in de podcast. En wat voor een: een top Bordeaux uit 2005. Jeroen had deze al in ‘en primeur’ 2006 gekocht, dan koop je de wijn voordat de wijn gebotteld is op basis van adviezen van de experts. Daar zit dus een risico in, maar daar staat tegenover dat je scherpere prijs krijgt. Deze wijn is gekocht bij Jeroen’s vast adres Wijnkoperij Okhuysen uit Haarlem. Hier vind je een overzicht van de wijnen die op dit moment in de voorverkoop zijn.

2. Paddestoelen

Workshop

Wij hebben een paddestoelen workshop gedaan van Edwin Flores van Casa Foresta. Hij leert je de basis van het paddestoelen zoeken: pluk strategie, het landschap lezen en determineren. Wij hadden geluk want we vonden in de omgeving van Arnhem wel 12 verschillende soorten. Verwacht overigens niet dat je met een mand vol paddestoelen naar huis gaat. Edwin laat je zien waar je kan plukken, maar het is niet de bedoeling om al grote hoeveelheden te verzamelen. Je krijgt wel een lunch in het veld. Hier vind je het workshop aanbod van Edwin.

Veldgids

Om goed te leren determineren is een goede veldgids van belang. Wij gebruiken verschillende:

Paddestoelen recepten

Wij noemen drie verschillende paddestoelen recepten, maar geven hier een vierde:

  1. Gefrituurde Oesterzwammen
  2. Risotto met Paddestoelen
  3. Tarbot met Morilles
  4. Paddestoelen Omelet (bonus!)

3.Christmas Cake update

Jeroen heeft vorig weekend de vulling voorbereid en gaat komend weekend de cake bakken. Hij heeft Week 1 afgerond en gaat Week 2 doen, in de stappen van ons Christmas Cake recept.

4. Overige zaken die besproken zijn

  • De kookboekchallenge van deze keer ging over Pasteis de Nata.  Hieronder het recept.
  • In Lisabon is Jeroen omgereden naar dit instituut: Pasteis de Nata de Belem.
  • Truffels koop je in Amsterdam onder andere bij Fred de Leeuw.
  • Buldak Chicken is het Koreaanse gerecht dat Jeroen weer eens had gemaakt. Hieronder het recept.
  • Jonas had heerlijk gegeten bij Restaurant Watergang in Amsterdam.
  • Jeroen heeft weer een abonnement genomen op ‘cultureel gastronomisch magazine’ Bouillon!