Podcast 71: Nick Toet

Moet je Youtube nog leren uitspelen en ben je niet bekend met kookvideo’s? Dan is Nick Toet vast nog geen bekende, maar in deze podcast nummer 71 maken wij aan die onbekendheid een einde. We leren de Scheveningse visserszoon met een bereik van 160.000 volgers op YouTube beter kennen en mogen natuurlijk ook recepten van hem delen, Welkom Nick Toet!

Sponsors

Nick Toet: Een echte Scheveningse visserszoon met gevoel voor koken en eten

Nick Toet behoeft enige introductie. Tenminste als je voor 1997 geboren bent. Nick heeft in twee jaar meer dan 160.000 volgers op YouTuber verzameld met zijn kookvideos. Zijn eerste kookboek Eten met Nick kwam binnen op 3 in de bestseller Top60 en stond 10 weken in de lijst. Er zijn inmiddels meer dan 30.000 exemplaren verkocht. De boekhandels zagen kopers die ze nooit eerder hadden gezien.

Nick is van 1986 en geboren en getogen Hagenees. Het gezin Toet zat in de vis en zijn ouders begonnen in de ambulante handel. Met een aanhanger en parasol trokken De Scheveningse Visboertjes de woonwijken rondom Den Haag in en gingen langs de deur met verse vis. Kleine Nicky begon in de jaren 90 met het afleveren van de bestellingen. De aanhanger werd een verkoopwagen en later een eigen winkel. Nick promoveerde van vis rondbrengen naar vis verkopen en schoonmaken. En zoals veel mensen in de vis, had hij het op een gegeven moment helemaal gehad met vis. Vlaggetjesdag noemt hij zijn Vietnam.

Dat weerhield Nick er niet van om een opleiding tot Kok te volgen. Na zes maanden had hij het eigenlijk wel gezien, maar toch maakt hij de opleiding braaf af. Zijn repertoire is op enkele uitzonderingen na niet klassiek Frans, maar hij beheerst de technieken wel. Wat blijkt uit gerechten als Coq au Vin, crème brûlée en Hollandaise saus. Met Koreaanse chili flakes, dat dan weer wel.

Na de kokschool begon Nick aan de audiovisuele opleiding van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Daar leerde Nick werken met camera’s, licht en edit software. Met zijn diploma net op zak, startte Nick bij short video platform Dumpert. In eerste instantie achter de camera, maar vrij snel ook daarvoor. De populairste show Dumpert Reeten, kreeg een spin-off Dumper Eten met Nick als presentator. DumpertEten verwaterde na tien afleveringen, maar Nick had de smaak te pakken. Op 26 mei 2019 uploade Nick zijn eerste kookvideo, een maand voor onze eerste aflevering.

Koken met Nick is YouTube kookvideos op zijn best. Zijn repertoire is breed – van Frikandelbroodjes tot Okonomiyaki – en kenmerkt zich door volle smaken en vaak een vette bek. Zijn video’s zijn consistent en herkenbaar, zoals onze favorieten Binging with Babish en Alex the French Guy. Nick kookt goed en from scratch, inclusief brood bakken en bouillon trekken. Met zijn vingers in de pan en af en toe een welgemeende vloek, leert hij de volgende generatie koken zoals Joop Braakhekke en Eurokok Martin dat voor hem deden.

Wil je meer lezen over het kookboek Eten met Nick? Lees dan onze Kookboeken recensie geschreven door Maarten Trap.

Recepten bij deze Podcast:

Drankje: Chinotto

Onze gast, Nicky Toet drinkt geen alcohol. Dus voor deze aflevering is Jeroen op zoek gegaan naar een volwassen drankje zonder alcohol. Hij kwam uit bij Chinotto: een Italiaanse frisdrank van myrthebladige mandarijn. Deze mandarijn is tegelijkertijd zuur en bitter. Een uitstervende citrusvrucht, waar nieuw leven in is geblazen door het Slow Food programma in 2004. Dit drankje is de basis voor Italiaanse Amari zoals bijvoorbeeld Campari. Ontwikkeld als concurrent van cola in de jaren ’30.

Wissewasjes:

Florine Boucher heeft ons voorzien van commentaar op de risotto aflevering. De koningin van de risotto heeft Jonas en Jeroen geholpen door alles op papier te zetten. In een mooie uiteenzetting van 3000 woorden legt ze uit hoe het nu precies met Risotto zit.

Het Supplement:

Vanaf deze Podcast zullen we ook elke aflevering een Supplement lanceren. In het Supplement praten we nog even verder met de gast of bespreken we andere leuke zaken. Wil je het Supplement ook horen na afloop van de podcast? Word dan lid van de brigade op petje.af. Ben je op zoek naar de shownotes van Het Supplement? Ga dan naar de pagina voor de Brigade en log in. In dit Supplement praten Jonas en Jeroen met Nick over restaurant tips in Den Haag, even een kijkje buiten de grenzen van de hoofdstad.