Podcast 23: Kreeft

Kreeft is fantastisch veelzijdig, uniek van smaak en eigenlijk niet heel moeilijk te bereiden. Ok het is niet goedkoop, maar a little goes a long way. Natuurlijk moet je het wel zien zitten een kreeft te doden, maar daarna gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open. Wij leggen je uit waar je je kreeft koopt, waar je op moet letten en geven een aantal van onze favoriete recepten.

Eenvoudige gekookte kreeft met mayonnaise is een ideaal voorgerecht. Maar wat dacht je van verse tagliatelle met grote stukken kreeft en een diepe roomsaus? Of de signature dish van celebrity chef Matsushisa Nobu: tempura van kreeft met pittige limoen mayonnaise? Mooi, we hebben je aandacht dus lees en luister vooral over hoe je dit allemaal zelf kan doen.

Shownotes #23: Kreeft

1. Drankje: Meursault 2018 van Domain Dupont-Fahn

Deze keer hadden wij Jeroen’s lievelingswijn die ook verdraaid goed gaat bij kreeft, zijn lievelingsgerecht. Michel Dupont oogst zijn druiven heel laat, waardoor deze veel concentratie hebben en vaak een beetje edele rotting pourriture noble. Tezamen met wat houtrijping, zorgt dit voor een uitbundig wijn met heel veel lengte die jong gedronken kan worden.

Deze Meursault 2018 komt van Okhuysen en kan je hier bestellen. 

2. Kreeft

Kreeft is het lievelingsgerecht van Jeroen. En hoewel niet iedereen het ziet zitten om een levende kreeft te koken, is het niet moeilijk.

Je hebt drie soorten kreeften: zeekreeften, langoesten en beerkreeften. De zeekreeft is gangbaar in Nederland en wordt het hele jaar door geimporteerd uit Amerika en Canada. Het seizoen voor Oosterscheldekreeft loopt van april tot juni. Vanwege versheid en nabijheid geven wij de voorkeur aan Oosterscheldekreeft, hoewel deze buiten Zeeland lastiger te verkrijgen is en vaak ook duurder.

Koop je kreeft bij een winkel met een kreeftbak, zoals de horecagroothandels, Zeevis Schmidt in Rotterdam, Tel in Amsterdam of De Oesterij in Yerseke. Kreeft kost meestal tussen de €25 en € 45 per kilo, afhankelijk van seizoen en herkomst.

Koop altijd een levendige kreeft die zwaait met zijn armen en/of klapt met zijn staart. Je houd ongeveer 25% vlees over van het levende gewicht.

Kreeft kan je hier lekker eten

Deze restaurants staan ook op onze site, in een kaart, onder adressen.

3. Overige zaken die besproken zijn

4. Vegetarisch repertoire

Deze week in een recept uit het nieuwe kookboek van Yvette van Boven: Umamibomkom