Podcast 22: Kombucha

Kombucha heeft heel veel tegen zich: het is een hippie drankje, er worden allerlei gezondheidsvoordelen aan toegekend en het is nu ook nog heel hip. Allemaal redenen om er niets mee te doen. En toch besteden wij er een hele aflevering aan, want het is heel lekker en leuk om zelf te maken.

Jonas is bijna een half jaar begonnen met Project Kombucha. Want hoewel het niet veel werk is, vraagt Kombucha wel geduld. Jonas verteld hoe hij zijn eigen Scoby heeft opgekweekt en wij vertellen allebei over onze eerste ervaringen. Wij zijn er nog niet, maar het begint wel ergens op te lijken.

Shownotes #22: Kombucha

1. Hapje: Choux thuis

Vanaf nu kun je een echt Choux diner ook thuis ervaren. Met Choux voor Thuis bieden we een wekelijks wisselend doe-het-zelf driegangenmenu aan, wat opgehaald kan worden bij het restaurant. Onze chef Merijn van Berlo zal je door het menu heen loodsen met een inspirerende video die doormiddel van een QR-code kan worden gescand. Deze vind je op de meegestuurde menukaart. Zelf bestellen, wees er snel bij, want op = op. Wij aten het onderstaande menu:

2. Kombucha

Zelf kombucha maken gaat heel makkelijk met dit recept wat door Noma is ontwikkeld. Om kombucha te maken heb je een scoby nodig. Dat is een zwam die je aan de vloeistof toevoegt en zorgt voor de fermentatie. Je begint met zoete thee en na 10 dagen is het veranderd in een heerlijke zoet zure drank met belletjes.

3. Overige zaken die besproken zijn

  • Jonas heeft weer iets nieuws in het kader van de #kookboekchallenge gemaakt: Mole amarillo uit het kookboek:  Wahaca, Mexican Food at Home door Thomasina Miers. Als eerste stoof je kip en varkensvlees in een bouillon, daarna maak je een mole met Mexicaanse pepers. Als laatste voeg je er gekookte groenten aan toe en heb je een heerlijk gerecht wat je op verschillende manieren kan eten. Op een taco of gewoon met rijst.
  • Heerlijke authentieke Sate gegeten bij Satebar Charly op zaterdag op de Lindegracht
  • Jeroen heeft zelf een Brisket gemaakt. Deze kwam van een Hollandse koe van Slagerij de Wit.
  • De Friese Palingroker rookt duurzame wilde Ierse paling aan boord van zijn scheepje dat door de Amsterdamse wateren vaart.
  • De geitenkaas kwam van De Oude Streek en was aangedragen door Maarten van Caulil die via Holybrood Holysloot en omgeving voorziet.

4. Vegetarisch repertoire

Deze week in het feuilleton een vegetarische variant op het broodje Shoarma. De grote hoeveelheid geroosterde paddestoelen geven een vleesachtige smaak  en mondgevoel. De Midden Oosterse kruidenmix met komijn en kaneel, de frisse groenten en de yoghurt maken het af. Lekker op een flatbread of wrap met hot sauce.