Zelf kombucha maken gaat heel makkelijk met dit recept wat door Noma is ontwikkeld. Om kombucha te maken heb je een scoby nodig. Dat is een zwam die je aan de vloeistof toevoegt en zorgt voor de fermentatie. Je begint met zoete thee en na 10 dagen is het veranderd in een heerlijke zoetzure drank met belletjes.
Kombucha
Keukengereedschap
- Glazen pot van minimaal 3 liter, eventueel met een kraantje onderop. Makkelijk voor het aftappen en proeven van de kombucha
- Kaasdoek
- elastiek die breed genoeg is voor de hals van de pot
- PH papier
- Flessen om Kombucha in te bewaren. Stevig genoeg en liefst met kroondop.
- Azijn om alles goed te reinigen
Ingrediënten
- 1 Scoby
- 240 g suiker 12% totaal gewicht
- 1760 g water 88% totaal gewicht
- 12 g thee (groene, zwarte, lapsang) 1,2% totaal gewicht, liefst geen theezakjes
- 200 g Kombucha van een eerdere fermentatie of uit een flesje 10% totaal gewicht. Dit noemt men ook wel backslop.
Instructies
Scoby
- Om Kombucha te maken heb je een Scoby (zwam) nodig. Deze fermenteert de kombucha vloeistof tot echte Kombucha. Er zijn 2 manieren om aan een Scoby te komen.
- Koop rauwe en ongefermenteerde kombucha in de winkel. Doe die in een pot zonder deksel, doe kaasdoek met een elastiek eroverheen. Zet 2 maanden weg in een donkere ruimte die op kamertemperatuur is.
- Vraag of koop een Scoby van iemand anders. Zorg er dan wel voor dat je altijd ook een gedeelte van de hotel vloeistof krijgt. De zgn backslop. Die moet zuur genoeg zijn (5 pH of lager) om schimmels en bacteriën buiten te houden.
Kombucha maken
- Maak de pot voor de Kombucha goed schoon en knip een stuk kaasdoek dat als deksel fungeert.
- Breng water en suiker op 1:1 aan de kook. Dus 240 gram water en 240 gram suiker.
- Haal de pan van het vuur, doe de thee erin en laat 10 min trekken.
- Voeg de zoete theemix toe aan 1520 gram koud water. Laat even trekken en check dat de temperatuur niet te hoog is, 24 graden is prima. Zeef de thee eruit en voeg toe aan de pot.
- Voeg 200 gram eerder gemaakte Kombucha toe in de pot, roer goed door. Dit noem je ook wel de backslop. Deze vloeistof heeft een lage PH waarde en daarmee voorkom je eventuele schimmels in je vloeistof. Als je geen oude of gekochte kombucha hebt gebruik dan azijn.
- Voeg als laatste de scoby toe en dek goed af met een kaasdoek. Zorg er voor dat er geen fruitvliegjes in de pot zitten of dat de kaasdoek een te grove structuur heeft waardoor de vliegjes erdoorheen kunnen. Die houden van de zoete en zure geur en brengen schimmels en bacteriën met zich mee.
- Zet in een donkere ruimte die warmer dan kamertemperatuur is. Een ruimte van 28 graden is ideaal. Denk aan het washok, of de kast waar een CV ketel in staat.
- Laat 6 tot 12 dagen fermenteren. Proef de kombucha vanaf 6 dagen en bepaal zelf wat de juiste verhouding zoet en zuur is.
- Als de kombucha klaar is giet je deze door een zeef. Bewaar voldoende kombucha voor een nieuwe fermentatie en verdeel over stevige flesjes. Dan ben je klaar om het te drinken of de 2e fermentatie.
- Door de fermentatie is de scoby gegroeid en bestaat die uit meer laagjes. Bewaar deze scoby's in een andere pot en voeg daar de backslop aan toe. Men noemt dit een Scoby hotel. Deze kunnen weken staan zonder dat je er naar hoeft om te kijken. Als je het lang laat staan is het verstandig de Scoby te voeden. Met verse kombucha of water met een verhouding 80% water en 20% suiker. Zo is er voldoende voeding voor de scoby.
Podcast Kombucha
Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.