Podcast 21: Koken met kinderen

Koken met kinderen is een van de leukste dingen om te doen als thuiskok. Het is een uitstekende manier om kinderen vertrouwd te maken met nieuwe ingrediënten, want ze vinden zelfgemaakte dingen bijna altijd lekker. Daarbij leg je de basis voor interesses in eten en koken. Je helpt ze om later gezond en duurzaam te koken, al dan niet voor een nieuwe liefde. En het is gewoon heel gezellig om met een kind samen bezig te zijn. Als je er tenminste het tijd en geduld voor hebt. Je kinderen zullen je dankbaar zijn, zoals Jeroen op de foto hierboven. Zijn moeder liet hem vanaf zijn tweede al meehelpen in de keuken. Monkey see, monkey do.

Maar vanaf hoe oud begin je dan met koken? En welke recepten maak je? Zijn die messen niet eng? Om over de frituurpan maar te zwijgen. Wij vertellen over wat we maken met de totaal vier stuks nageslacht die wij hebben weten te produceren. Over waarom we beginnen met bakken. En dat Vjeze Fur van de Jeugd van Tegenwoordig een bron van inspiratie is voor baldadige pubers. Maar we halen ook gewoon een Mangalitza varken met ze uit elkaar. Kortom, high culture en low culture, koken en knutselen. Het komt allemaal voorbij. Alleen kokkerellen zeggen is verboden.

Shownotes #21: Koken met kinderen

1. Drankje: 2018 Geyser – Jurançon sec, Domaine Cauhapé

Deze heerlijke witte wijn is een voortreffelijk en verrassend aperitief. Met en neus van citrus en wit fruit heeft hij een bijna romige structuur maar is toch strak droog. Terwijl hij uit de Jurançon komt, die vooral bekend staat om zijn zoete wijnen. De druiven zijn ook minder gangbaar: camarelet, gros manseng, petit manseng en courbu. Allemaal zorgvuldig gevinifieerd door een van toonaangevende wijnmakers in deze streek. Een bijzondere en hele lekker wijn met veel lengte.

Zelf proeven? Bestel dan bij Okhuysen.

2. Koken met kinderen

Voor ons allebei is koken integraal onderdeel van de opvoeding. Het hoort erbij en is leuk om te doen. Wij vinden het belangrijk om de smaak van de kinderen te ontwikkelen, om het het plezier van eten en uit eten te laten ontdekken en te zorgen dat ze voor zichzelf kunnen zorgen. Proeven en knoeien horen daar een beetje bij.

Opinel heeft een mooie set, le petit Chef, met een mes, beschermkapje voor je handen en een dunschiller. Een perfect cadeau is voor de beginnende jonge chefs.

Tips van Susan

Susan is een echte expert op het gebied van koken met kinderen. Met haar site Smulpaapje schrijft zij al jaren over restaurants en recpeten die kindvriendelijk zijn.

Recepten die de kinderen van Jeroen maken

Recepten en kookboeken van de zoon van Jonas

  • Paneren en frituren: tonkatsu
  • Pasta carbonara, lekker en makkelijk

Leuke kookboeken voor kinderen met een paar gerechten

3. Overige zaken die besproken zijn

  • Jeroen heeft zijn messen weggebracht naar Firma Moes.
  • Om de lokale horeca te helpen heeft Jeroen een Foodtruck besteld voor in de straat, daarvoor was wel overleg met het stadsdeel nodig. De buren waren er ook blij mee. Dit was geïnspireerd op het initiatief Buurtkeukens.
  • Jeroen heeft zelf yoghurt gemaakt naar de instructie van Mijnheer WatEetOns
  • Jonas heeft met zijn buren een pizza op 1,5 meter afstand borrel gehouden.
  • Nu er wat meer tijd is vanwege covid-19 heeft Jonas zelf zuurkool gemaakt.

4. Vegetarisch repertoire

Het eerste recept voor dit feuilleton is Volkorenpenne met Boerenkoolpesto. Dat klinkt smerig, maar is het niet.