Podcast 41: Keukenontwerp

Je kent het wel, de kleine keuken bij oma thuis, geen scherp mes voor handen, geen werkruimte om producten voor te bereiden en eigenlijk neemt al het bovenstaande het plezier in koken weg. Volgens Jeroen is een goed keukenontwerp dan ook onmisbaar voor elke hobbykok, want hoe jouw keuken ingedeeld is, dat moet passen bij hoe jij wil koken, eten en leven in jouw keuken. Van het formuleren van je wensen, tot denken in zones en Dè driehoek, tot aan apparatuur en materiaalkeuze.

In deze aflevering van Wat Schaft de Podcast de basis van het koken, namelijk het keukenontwerp. Hoe ontwerp je een goede keuken die past bij al jouw wensen? Jeroen legt het je uit.

Shownotes #41: Keukenontwerp

1. Drankje: Gelders Graangeluk van Stadsbrouwerij Wageningen

Het beste speciaalbier ter wereld van 2020 komt uit Wageningen. Stadsbrouwerij Wageningen heeft in samenwerking met Marcel van Silfhout een mooi Dubbelgraanbier gebrouwen van 2 granen: zomergerst en zeldzaam Veluws Kruiprogge. Het gaat om een crowdfunding project: graangeluk.nl. Een robuust blond bier met een bittere afdronk en dik schuim. Aangezien de gebrouwen ketels hard zijn gegaan is er niet veel meer te krijgen.

Wil je toch kans maken op een fles van de beste speciaalbier ter wereld van 2020? Abonneer je op de nieuwsbrief, op onze ook leuk pagina kun je dan meedoen aan de win actie.

2. Keukenontwerp

De volgorde voor het beste keukenontwerp:

 • Hoe wordt de keuken gebruikt? Is het een werkkeuken, een eetkeuken of een zitkeuken? En wanneer gebruik je je keuken? Doordeweeks, in het weekend, alleen ‘s avonds of de hele dag door?
 • Wat zijn de mogelijke oplossingen?
  • Welke lay-out (lijn, l-vormig, gallerij, U-vorm).
  • Welke zones waar (bewaarzone, voorbereidingszone, kookzone, afval- en spoelzone en de opbergzone).
  • Dè driehoek: de koelkast, de gootsteen en het fornuis. De driehoek moet zo klein mogelijk zijn, zonder obstructie.
 • Kies voor een goede leverancier. Dit kan ook een aannemer bijvoorbeeld zijn. Alles is afhankelijk van waar je aansluitingen zitten, dus water, gas en het allerbelangrijkste: de afzuiging. Altijd van boven, hard en naar buiten. Zorg ervoor dat je zelf in de lead bent.
 • Daarna is het tijd om de inrichting te bespreken. Wat wil je voor werkblad, wat wil je voor apparatuur etc. Hierbij is het heel belangrijk om te kijken naar wat je nodig hebt, wat je graag wilt gebruiken, want ook hier geldt kijk naar je wensen, en wat je kookstijl is.

Wil je jezelf ook uitgebreid inlezen in keukenontwerp? Lees dan vooral het boek Keukenideeën van Terence Conran.

Wij zijn heel erg benieuwd naar de keukens van onze luisteraars en daar hebben wij dus iets op bedacht. Plaats een foto van jouw keuken op Instagram geef daarbij een toelichting op het ontwerp en/of inrichting. Waar is de keuken gekocht of gemaakt. Gebruik de #kijkmijnkeuken en de beste post wint een fantastisch Hendrick’s pakket, met een fles Hendrick’s Orbium, een set glazen en bartools. Heb je geen Instagram? Stuur een mail en dan posten wij jouw foto’s.

3. Overige zaken die besproken zijn

 • Jonas heeft weer eens een kippetje gebraden in zijn kippenoventje. Naast het eten van de gebraden kip heeft hij ook soto ajam gemaakt.
 • The Test Kitchen van Reply all, is een podcast serie over Bon Appétit en hoe zij omgaan met inclusiviteit en racisme. Echt een aanrader.
 • Jonas heeft geëxperimenteerd met zijn sous vide apparaat. Ingevroren gehaktballen en natuurlijk het perfect gepocheerde ei. En natuurlijk gaan de heren hier binnenkort een fantastische podcast over opnemen.
 • Jeroen heeft Sourdough Discard Crackers gemaakt. Hele dunne crackertjes van het overschot van de zuurdesem starter. Hier kun je van alles op strooien, bijvoorbeeld kaas, zaadjes of flavoured zout.
 • Een pastaworkshop bij @pasta_academy, waar Jeroen heeft geleerd hoe je garnalen ravioli maakt. Waarbij je feedback krijgt en ook ziet wat anderen doen.
 • Met dank aan Clubhouse heeft Jeroen de Double Dutch frisdrank ontdekt. De geur doet vermoeden dat het een hele sterke smaak heeft, echter is dit niet het geval. De smaak is vlak. In combinatie met een goede gin of andere alcoholische mixen kan het wel lekker zijn.

4. Vegetarisch Repertoire

Deze week staat een kookboek in de spotlight in het vegetarisch repertoire, namelijk Comfort food met groente van Welmoed Bezoen en Anker van Warmerdam. Dit boek is een manifest voor koken met groente. Niet alleen als bijgerecht, maar juist als volwaardige maaltijd, echt comfort food. Het recept is de Paddenstoelentaart met Comté. Warm, luchtig en super lekker. Eet er een lekkere salade bij en je hebt een perfecte maaltijd (ook de salade staat in het boek erbij!).

Photo by Christian Mackie on Unsplash