Podcast 54: Janny van der Heijden

In deze aflevering staat de Grand Dame van de culinaire journalistiek centraal. Een interview met Janny van der Heijden. Kookboekenschrijfster, culinair schrijfster, programma maker en natuurlijk jurylid van Heel Holland Bakt. Daarnaast en bovenal: een vriendelijke, goedlachse vrouw. Jonas en Jeroen spreken met haar over haar jeugd, over haar verleden en over het heden. Over haar projecten en natuurlijk deelt ze ook twee heerlijke recepten met de luisteraars van Wat Schaft de Podcast!

Uitnodigingen voor online kledingwinkel Best Secret (sponsor)

Wij hebben onze eerst sponsor binnen: Best Secret. Het is een online kledingwinkel waar je alleen op uitnodiging terecht kan. Ze voeren meer dan 3000 merken waaronder Lacoste, Champion en Vans. Dat zijn merken die wij toch al dragen. En met tot wel 80% korting en gratis retouren, was onze interesse gewekt.

Wij gaan het binnenkort zelf proberen, maar wij hebben ook al meteen uitnodigingen voor al onze luisteraars geregeld. Ga naar www.bestsecret.nl/watschaftdepodcast en meld je aan.

1. Drankje: C de Sec & Franse Iced Tea Tensai

Twee heerlijke drankjes in deze aflevering van Wat Schaft de Podcast. Een heerlijke C de Sec, een semillion op hout opgevoed. Deze wijn uit Barsac van Guffens is een heerlijke droge wijn van topniveau met heerlijke tonen van citroenschil en exotisch fruit. Natuurlijk te verkrijgen bij wijnhuis Okhuysen.

De Franse Ice tea van Tensai is een lekker alcoholvrije drank van groene thee, citroen en vlierbloesem. Heerlijk droog, citroenachtig en daarmee een lekker fris alcoholvrij drankje.

2. Interview met Janny van der Heijden

Janny van der Heijden is opgegroeid in de omgeving van Haarlem. Eten was belangrijk in huize van der Heijden. Janny studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de UvA en trouwde op haar 21e. Na haar studie ging ze werken als vertaler bij een uitgeverij van kookboeken. Maar daar had ze een ruime taakopvatting en corrigeerde de recepten meteen. Sindsdien schrijft ze kookboeken, losse titels, gekoppeld aan TV programma’s of in opdracht van bijvoorbeeld Albert Heijn of Ikea. Vanaf 1985 schrijft zij dagelijks een culinaire column in het AD. Rond die tijd heeft zij ook enige tijd een culinaire rubriek in een radioprogramma van Ted de Braak en Dick Passchier.

Eind jaren 80 krijgt Janny in korte tijd een aantal zware tegenslagen te verduren. Haar beide ouders overlijden in een tijdsbestek van een paar maanden, zij komt in een scheiding terecht en wordt zelf ernstig ziek. Deze persoonlijke drama’s betekenen een kantelpunt in haar professionele carrière.

Vanaf 1998 is zij eindredacteur van Koken met Sterren met Cas Spijkers. Daarnaast start zij in 2000 als editor-in-chief van de ambitieuze culinaire start-up Recipeweb. Als dat avontuur in 2001 ten einde komt in de dotcom crash, wordt Van der Heijden hoofdredacteur van het toonaangevende culinaire tijdschrift Tip Culinair, het latere Delicious. Koken met Sterren wordt voortgezet als Life and Cooking, ook onder leiding van Van Der Heijden.

Terwijl zij vrolijk doorgaat met kookboeken schrijven verschuift het merendeel van haar werk naar televisie. Ze is eindredacteur en/of samensteller van o.a. Masterchef, Nationale Eettest, Mijn Tent is Top, Paul’s Puber Kookshow en Koffietijd.

Bij de ontwikkeling van Heel Holland Bakt was ze in eerste instantie inhoudelijk betrokken, maar als jurylid verovert ze de harten van alle kijkers, ook al had ze dit vantevoren niet gedacht.

Naast Heel Holland Bakt, heeft zij inmiddels een tweede programma met co-host André van Duin en een eigen programma op 24 Kitchen. Daarnaast legt zij de laatste hand aan Het Smaakpalet Van De Lage Landen dat uit komt op 1 november 2021. Hierin onderzoekt Janny de traditie en eetcultuur van de Nederlanden aan de hand van iconische schilderijen.

Onze laatste gast in Wat Schaft de Podcast was Joris Bijdendijk. Laten Janny en Joris nou samen ook een leuk filmpje in het Rijksmuseum hebben opgenomen. In de serie Sleutels van het Rijks gaan ze samen het museum in na sluitingstijd.

Naast haar werk als jurylid en kookboekenschrijfster maakt Janny ook nog een podcast: De Smaak van Vroeger. Hierin gaat ze op zoek naar eet herinneringen van mensen en verrast hen met lekkers uit hun jeugd.

Aanraders van Janny:

3. Van de Afslag: Gebakken Tong met citroen boter en geglaceerde groenten

Net als de voorgaande afleveringen van dit seizoen hebben we ook deze keer een heerlijk Woordvis recept voor ons feuilleton Van de Afslag. Dit keer een heerlijk gerecht met gebakken Tong met citroen boter en geglaceerde groenten. Zacht gebakken tong met een heerlijke saus van witte wijn, boter en citroen.