Podcast 47: Groente BBQ

Ook al is het weer er nog niet naar, toch openen Jeroen en Jonas met deze podcast het BBQ seizoen. Met een Groente BBQ welteverstaan. De BBQ aansteken is leuk, maar Jeroen wil graag laten zien dat groentes hierin ook een belangrijke rol kunnen spelen en er niet alleen maar zijn om een bijrol te vervullen. Door gebruik te maken van kookboeken en een duik te nemen in Jeroen zijn vegetarisch repertoire is dit een podcast geworden met groente in de hoofdrol. En met dank aan Violife kunnen ook veganisten mee doen met dit Groente BBQ feestje.

Uitnodigingen voor online kledingwinkel Best Secret (sponsor)

Wij hebben onze eerst sponsor binnen: Best Secret. Het is een online kledingwinkel waar je alleen op uitnodiging terecht kan. Ze voeren meer dan 3000 merken waaronder Lacoste, Champion en Vans. Dat zijn merken die wij toch al dragen. En met tot wel 80% korting en gratis retouren, was onze interesse gewekt.

Wij gaan het binnenkort zelf proberen, maar wij hebben ook al meteen uitnodigingen voor al onze luisteraars geregeld. Ga naar www.bestsecret.nl/watschaftdepodcast en meld je aan.

1. Drankje: Pet Nat van Chateau Amsterdam

Dat Jonas en Jeroen niet vies zijn van een klein beetje fermentatie along the way, dat is bij een ieder die luistert naar Wat Schaft de podcast wel bekend. Laat de Urban Winery Chateau Amsterdam dit nu volledig eens zijn met de heren. Jona

s en Jeroen drinken een pétillant naturel, oftewel een wijn met een natuurlijke sprankeling die gemaakt wordt door de wijn halverwege het fermentatieproces te bottelen. Hierdoor ontstaat een jonge wijn gemaakt van drie verschillende soorten druiven met een heel klein bubbeltje. Elke fles is anders, doordat de wijnmaker er bijna niet aan te pas komt. Hoe langer de wijn blijft liggen, hoe droger. Hoe eerder je hem drinkt, hoe zoeter hij is. Een heerlijke wijn voor op een zonnige dag.

2. Groente BBQ en Violife

Jeroen is de afgelopen tijd alweer druk bezig met de BBQ. Omdat Jeroen en zijn familie doordeweeks vegetarisch eten en hij toch graag vaker gebruik zou maken van de BBQ is hij op zoek gegaan via verschillende kanalen om de perfecte Groente BBQ samen te stellen voor de luisteraars van Wat Schaft de Podcast. Groenten worden nog steeds meer gebruikt als bijgerecht dan als de real deal.

Daarnaast draait BBQ ook om het BBQ smaakprofiel, oftewel de gerechten zijn vooral zout, vet, umami, rokerig en hebben een zoetje. Om dit te verkrijgen met groente worden veel gerechten alsnog afgetopt met bacon bijvoorbeeld, of wordt er veel gebruik gemaakt van kaas. Dit is precies niet wat Jeroen voor deze aflevering wilde, dus is hij op zoek gegaan naar recepten waar groente echt de hoofdrol spelen.

Omdat kaas veel van dezelfde bezwaren heeft als vlees wilde Jeroen ook deze recepten mijden, echter toen Jeroen per ongeluk het plantaardige alternatief Violife proefde was hij aangenaam verrast. Kaas is terug in de wedstrijd. En toen wij met hen in contact kwamen wilde Violife zelfs deze aflevering sponsoren.

Alle kaas in de recepten in deze aflevering kan je vervangen door een van de plantaardige alternatieven: Greek White, Grated Mozzarella of Original Flavour Slices. Gewoon de grote Albert Heijn of Jumbo. Check www.violifefoods.com  voor meer informatie.

De kookboeken waar gebruik van zijn gemaakt zijn Masterclass Groente op de BBQ en de BBQ bijvel van Julius Jaspers. All Fired Up van Joy Bouwmeester en Gloeiend Groen van Welmoed Bezoen.

3. Overige zaken die besproken zijn

  • Jeroen heeft naar aanleiding van de Thaise podcast een Massaman Curry gemaakt. Veel werk met veel ingrediënten maar ook heel veel smaak.
  • Shoppen bij de sponsor Best Secret. 70% korting op de normale winkelprijs. Wil jij dit ook proberen? Via deze link krijg je de toegangscode.
  • De Tiki gekte gaat nog even door in huize Doucet. Om deze reden maakt Jeroen zijn eigen all spice rum. Rum, pimentkorrels en kruidnagel.
  • Jonas is heerlijk naar Texel geweest en is daar uit eten geweest bij Jef.
  • Een nieuw onderwerp op de onderwerpen lijst van Wat Schaft de Podcast: Friet. Met behulp van de Brigade heeft Jonas het al een keer gemaakt.
  • Tummie magazine nummer 2 is uitgekomen! Ook Jonas en Jeroen staan hierin met hun Chili Con Carne recept.

4. Winacties: Kookboek en vegan kaas proefpakket van Violife

In deze podcast kan je kans maken op het kookboek: . Maar je kan ook een kaas proefpakket van onze sponsor Violife winnen om hun vegan kaas thuis te proberen. Als je wilt winnen dan moet je wel geabonneerd zijn op onze nieuwsbrief.

5. Vegetarisch Repertoire

De volledige aflevering past zo in het Vegetarisch repertoire. Maar deze fantastische Loaded Bloemkoolsteaks zijn zowel voor vegans, vega’s en vleeseters een must-try.