Podcast 33: Chili con carne

Chili con carne. Bij ons komen dan beelden boven van bruine bonen in onbestemde gehaktsaus. Favoriet op schoolkamp en in de jeugdherberg. Totdat wij de Texas Chili ontdekte en de bijna religieuze discussies over de bereiding daarvan. Chili con carne blijkt een diep, rokerig, gelaagd stoofgerecht van rundvlees te zijn. Denk rendang, denk goede Bolognese. Hebben wij jullie aandacht? Mooi.

Om een goede Chili con Carne te kunnen maken heb je de perfecte combinatie van pepers nodig. In Nederland valt het nog niet mee om de juiste soorten te vinden. In samenwerking met Westland Peppers hebben wij een chilipakket samengesteld zodat je precies de juiste hoeveelheid in huis hebt om jouw portie dampende Chili con Carne te maken. Meer over dit Wat schaft de podcast Chili con Carnepakket vind je hier.

Shownotes #33: Chili con Carne

1. Drankje: Agua de Jamaica

Een bloedrode, bijna zwarte vloeistof, gegarneerd met citroen en munt. Dit is de klassieke begeleider van chili con carne in Mexico: Aqua de Jamaica. Een alcoholvrij drankje dat aards, zoetig, fris en fruitig smaakt. De Mexicaanse invloed komt van de gedroogde hibiscus bloemen. Met dank aan de post van Sara Shawkat @Saarvannoomi op Instagram, werd de klassieke versie verrijkt met kaneel, steranijs en gember. Een zeer smakelijk en perfect passend drankje voor bij de chili con carne.

2. Chili con Carne

Chili con Carne: bonen, gehakt, groente en heel veel kruiden. Dat is zoals de meeste mensen Chili con Carne kennen. Heston Blumenthal en Jamie Oliver hebben er al veel woorden aan vuil gemaakt. Maar eigenlijk is dit niet zoals Jeroen Chili con Carne graag eet. Na veel research kwam Jeroen uit bij het ultieme Chili con Carne recept: een lange stooftijd, goed pittig, en geserveerd met overheerlijke toppings die het geheel fris houden. Een simpel principe: rundvlees stoven in een puree van vier soorten gedroogde chili’s. En dat zorgt voor complexe smaken met verschillende lagen van rokerige pepers, koffie en chocola.

De vier soorten chili’s die hiervoor worden gebruikt:

  • Chili Anchos – mild pittig, donkerbruin van kleur met een fruitige rokerige smaak
  • Chili Guajillo – mild, nauwelijks pittig met een sterk fruitige smaak
  • Chili Pasilla –  mild pittig rokerige smaak met een vleugje cacao
  • Chili Chipotle – pittig, zoete rokerige smaak, een gedroogde en gerookte Jalapeño peper

Bestel de Wat Schaft de Podcast Chili box bij Westland Peppers

Wil je ons recept voor Chili con Carne ook graag maken, maar weet je niet hoe je aan de pepers kunt komen? In samenwerking met Westland Peppers kun je een box bestellen met de juiste hoeveelheid chili’s om een heerlijke Chili con Carne zelf thuis te maken. Deze chili box is te bestellen bij Westland Peppers via hun webshop:
Ga naar Westland Peppers en bestel de box met chili’s

Buiten de deur Chili con Carne eten? Dat is een lastig verhaal. Ook Jeroen Nas en Joy Bouwmeester konden het ons niet vertellen. Heb jij wel de perfecte plek om Chili con Carne te eten? Laat het ons weten via Instagram of via de mail.

3. Overige zaken die besproken zijn

  • Jeroen heeft weer eens een heerlijke echte pokébowl gemaakt. Met tonijn, zeewier en kemirie noten (wil je geen vergiftiging? Rooster de noten dan wel even 20 minuten voordat je ze eet).
  • Het kookboek Indostok van Vanja van der Leeden kwam binnen. En laat Jeroen nu genoemd worden in dit prachtige boek in verband met de saté torpedo. Wij mogen een exemplaar van dit fantastisch boek weggeven. Luister de podcast om te horen wat je hiervoor moet doen of meld je aan voor de nieuwsbrief!
  • Het weer wordt weer koeler, dus de zuurdesem mojo is back!
  • Chef’s Table BBQ staat online op Netflix. Helaas blijft de haat liefde verhouding van Jonas met deze serie in stand.
  • Met de kombucha gaat het niet top. Jonas gaat het nogmaals proberen op advies van Jesse Burkunk, een van de luisteraars van Wat schaft de Podcast.
  • Paddestoelen kan je ook bereiden volgens een nieuwe manier: koken van de paddestoelen.

4. Vegetarisch repertoire

Een Italiaans gerecht: Pasta e Ceci. Klinkt droog en vlak, maar het is heerlijk. Een gebonden natte saus met kikkererwten, tomaat, kaas en palmkool of spinazie, waar de pasta doorheen wordt geroerd.