Podcast 17: Bibimbap

Bibimbap klinkt als een scat van Al Jarreau, maar het is een iconisch Koreaans rijstgerecht. Zoals Indonesië Nasi Campur (tjampoer) heeft en Spanje Paella is Bibimbap een eenvoudig rijstgerecht dat in vrijwel alle regio’s wordt gegeten. Wij geven het basis recept en leggen uit hoe je regionale variaties maakt. Bibimbap is gekookte rijst waarop 5 verschillende bereidingen van groenten, vlees, vis of tofu. Vaak ligt er ook een ei op. Die bereidingen klinkt ingewikkelder dan het is, want vaak zijn het gewoon restjes die worden aangemaakt met een van de kenmerkende sauzen. Het is dus een ideaal gerecht om de koelkast op te ruimen. Restjes boontjes, kip of komkommer kunnen er zo in. De recepten hier zijn dus meer een startpunt, dan een onwrikbare instructie.

Shownotes #17: Bibimbap

1. Drankje:

Bij de Bibimbap had Jeroen een Château de Fontenille uitgekozen. Dit is een Bordeaux Clairet, oftewel een rosé uit de Bordeaux. Laat je niet misleiden door de donkere kleur van deze rosé, want deze 100% Cabernet Franc is strak droog met wat rood fruit en kruidigheid. Een uitstekende match met de Bibimbap. Je kan hem hier bestellen.

2. Bibimbap

3. Overige zaken die besproken zijn

  • Jeroen ging Amazing Oriental in Amsterdam Noord en heeft zijn favoriete Aziatische supermarkt gevonden. Het heeft daar ingredienten gekocht om Okonomiyaki te maken.
  • Jonas heeft van Dionne een tip gekregen hoe je rijst moet maken. Eerst koken met 1 deel rijst en 1,5 deel water. Als de rijst is drooggekookt schep je de rijst in een stoommand en stoom je de rijst nog 20 minuten. Het werkte perfect.
  • In de nieuwe serie van Cheft maakt Hiske Versprille couscous met haar gast en dat klonk heerlijk. Jonas is gelijk couscous gaan maken met het couscous recept uit de podcast.