Smashburger

Bij de smashburger draait het om een dun lapje vlees dat een maximale korst heeft. Het grootste verschil met een normale hamburger is dat je het vlees plet (smashed) als je het in een pan gaat bakken. Dus dit vlees is minder sappig, maar wel heel erg lekker. Je vormt balletjes rundvlees, voeg pas bij het bakken zout en peper toe en plet het vlees. Omdat het vlees dunner is, kan je twee burgers per hamburger gebruiken. Net als een Big Mac.

In dit recept kan je prima rundergehakt gebruiken. Als het vlees te grof is dan valt alles uit elkaar als je het gaat pletten. Maar het is nog lekkerder als je zelf gehakt draait van riblappen. Heb je nog nooit een smashburger geprobeerd? Maak dit recept zeker!

Recept afdrukken Pin recept
4 van 1 stem

Smashburger

Een lekkere hamburger draait om goed rundvlees. Dus koop goed vers rundergehakt bij een goede slager of maal het gehakt zelf van riblappen. Sla het vlees uit de supermarkt over.
Porties: 4 burgers

Keukengereedschap

 • Stevige spatel

Ingrediënten

 • 500 gram grof rundergehakt of maak het gehakt van 500 gram riblappen
 • 8 plakken Cheddar kaas bij voorkeur speciaal voor hamburgers
 • zout
 • peper
 • 4 Hamburger broodjes

Garnering

Instructies

 • Zorg dat alle garnering klaar staat en gesneden is. Dus snijd de ui in ringen en bepaal zelf hoe dik ze zijn. Wij houden van bredere ringen, die veel smaak textuur geven. Snijd de tomaat in dunne ringen, besprenkel met een beetje zout. Snijd de augurk in plakjes en snijd de ijsbergsla in reepjes of scheur bladeren af ter grootte van je broodje. Zet alles klaar.
 • Snijd de hamburgerbroodjes, bijvoorkeur zelf gemaakt, en bestrijk die met een beetje zachte boter en toast in de pan. Pas op dat ze niet aanbranden. Zet apart.
 • Vorm 8 ballen rundvlees van 60 gram per bol, kruid de bovenkant met zout en peper. Verhit een gietijzeren of roestvrijstalen koekenpan totdat hij goed heet is. Je hoeft niet per se olie te gebruiken, het vlees is vet van zichzelf. Maar als het te veel plakt dan voeg je wat olie aan de pan toe.
 • Leg de bal, met de zout & peperkant naar beneden. Druk het vlees zo plat mogelijk met een stevige spatel, zout de bovenkant royaal met peper en zout. Laat het vlees met rust en zorg dat er een hele goede korst ontstaat. (niet al teveel aanzitten dus!)
 • Dit gaat vrij snel omdat het vlees dun is. Steek een spatel onder het vlees en neem zoveel mogelijk korstjes mee. Draai om en leg de kaas erop. Zodra de kaas gesmolten is en het vlees gaar, haal je het uit de pan. Goed schrapen. Herhaal met het andere vlees, of gebruik meerdere pannen.
 • Je gebruikt twee burgers per broodje. Smeer het onderste broodje met een beetje mayonaise in. Niet te veel, het is alsof je een boterham met boter besmeert. Dan voeg je de sla, tomaten, twee burgers, uien en als laatste de augurken toe. Besmeer het bovenste broodje met wat mosterd en een beetje ketchup. Leg die op de burger en eet direct op.

Notities

In dit recept maken we twee burgers per hamburger. Is dat te veel, gebruik dan wat minder gehakt en maak maar één burger per broodje.

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.