Schijngehakt is een fascinerend en veelzijdig recept dat zijn oorsprong vindt in tijden van schaarste, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog. In plaats van echt vlees, werd dit gerecht gemaakt van eenvoudige, goedkope ingrediënten zoals oud brood, uien en kruiden. Het resultaat? Een verrassend smakelijk alternatief dat niet alleen nostalgie oproept, maar ook perfect past bij de moderne behoefte aan duurzame en plantaardige gerechten.
Schijngehakt
Ingrediënten
- 3 ons bruine boonen
- 8 koude gekookte aardappelen
- 3 eieren
- 2 uien
- 1 el melk
- Zout & Peper
- 2 à 3 fijngestampte beschuiten of paneermeel
Instructies
- De bruine boonen den vorigen avond wasschen en in een kom met ruim koud water laten weeken.
- In datzelfde water zet men de boontjes op en kook ze gaar in ongeveer 2 uur; oude boonen kookt men iets langer en doet er in dit geval een halve theelepel zuiveringszout in.
- Wrijf de boonen door een zeef of in een pers evenals de aardappelen, snipper de uien en bak ze zachtjes in wat boter, vet of slaolie gaar.
- Voeg dit bij de massa, roer l ei hard gekookt en 2 eierdooiers er zorgvuldig door benevens het stijfgeklopte wit van l ei.
- Maak van dit alles kleine ballen of koekjes, wentel deze eerst door het tweede eiwit dat men met 2 à 3 eetlepels water geklopt in een diep bord heeft klaargezet, dan door de fijne beschuit of paneermeel.
- Bak ze aan alle kanten mooi bruin in heete boter, slaolie of vet.
- Men dient daarbij een bruine botersaus.
Het kookboek van Nederland
Kookboeken verbinden al vijf eeuwen generaties Nederlanders. Ze gaan over van grootouder op kleinkind, van chef op sous-chef. En terwijl oude culinaire tradities voortleven, ontstaan er nieuwe. Want kookboeken slaan ook culturele bruggen, nu misschien meer dan ooit tevoren. Kugel met peren, pom en sambal zijn net zo Nederlands als pannenkoeken en boerenkool.
Culinair journalist Jonah Freud en boekhistoricus Garrelt Verhoeven presenteren hun persoonlijke canon van het Nederlandse kookboek. Ze vertellen over de honderd meest invloedrijke kookboeken uit de Nederlandse geschiedenis, van de vroegste gedrukte, culinaire handboeken voor professionele koks en keukenmeiden van de aristocratie, tot de bestsellers van hedendaagse sterren als Yvette van Boven en Yotam Ottolenghi.
Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.