
Doperwtensoep met garnalenballetjes ofwel green peas surinagashi ebi shinjo. Doperwten klinken misschien niet meteen spannend, maar wacht tot je ze combineert met dashi — die diepe, umami-rijke Japanse bouillon. De combinatie van de zoetige lentesmaak van de doperwten en het rokerige smaakje van de dashi is pure magie. De ingrediënten lijken wel voor elkaar gemaakt te zijn! Nadat je deze soep hebt geproefd wil je nooit meer op een andere manier doperwten eten.
Recept voor doperwtensoep met garnalenballetjes
Green peas surinagashi ebi shinjo
Keukengereedschap
- staafmixer
Ingrediënten
Voor de garnalenballetjes
- 2 el soja- of zonnebloemolie
- 1 eidooier grof gesneden
- 160 g rauwe garnalen 80 g fijngesneden en 80 g in blokjes
- 100 ml sake
- zout
Voor de soep
Garnering (optioneel)
- plakjes gekookte wortel
- affilla cress en/of grof gesneden bieslook
Bereidingswijze
- Klop met een garde de olie druppelsgewijs door de eidooier, tot je een saus zo dik als mayonaise hebt. Roer alle garnalen en een snufje zout erdoor. Rol 4 balletjes van het garnalenmengsel.
- Breng 1 liter water met de sake en 10 gram zout in een pan tot net onder het kookpunt. Kook de garnalenballetjes 3 minuten. Haal ze met een schuimspaan uit het water en bewaar ze apart.
- Breng 1 liter water met 10 gram zout in een pan aan de kook. Kook de doperwten 4 minuten. Giet af en spoel ze af onder koud water. Gooi eventuele losgekomen velletjes weg.
- Meng de doperwten in een hoge kom met 100 ml dashi en pureer met een staafmixer glad.
- Breng de overige dashi met de kombu, sojasaus, sake, mirin en ½ theelepel zout in een pan aan de kook. Draai het vuur laag en laat de kombu 10 minuten trekken.
- Haal de kombu uit de bouillon en voeg de doperwtenpuree toe. Roer goed door.
- Meng het aardappelzetmeel met 2 theelepels water in een kommetje. Roer het mengsel door de soep en kook de soep nog 1 minuut.
- Verdeel de soep over 4 kommen en leg in elke kom een garnalenballetje. Garneer eventueel met de wortel, affilla cress en/of bieslook.
Hokkai – De Japanse keuken voor de thuiskok

Dit boek gaat over het eten dat elke dag gegeten wordt door miljoenen bouwvakkers, politici, scholieren, ouderen, zakenlui en huismoeders: katei-ryori, de Japanse thuiskeuken. Gerechten die je gemakkelijk zelf maakt met ingrediënten die je gewoon hier kunt kopen. Tussen de recepten door nemen we je mee op culinaire ontdekkingstocht langs de hoekstenen van de Japanse eetcultuur met vette verhalen, spetterende fotografie en zinderende film. Hokkai is sinds 1993 een begrip in de haven van IJmuiden. Japanners in heel Europa voelen zich weer even thuis dankzij de bijzondere visproducten die het bedrijf bij hen bezorgt. In het restaurant Hokkai Kitchen maken ook Nederlanders kennis met de echte Japanse eetcultuur.
Meer koken uit Hokkai? Check de recepten hier.
Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.