Podcast 45: Sandwiches

Sandwiches zijn niet alleen een hit in Nederland of in Amerika, maar eigenlijk heeft elk land zijn eigen sandwich klassiekers. In Nederland kennen we vooral het kleffe boterhammetje met kaas dat mee gaat in de lunchtrommel naar het werk, maar er lijkt een echte revival van de sandwich bezig te zijn. Dus we gaan terug naar de roots van vier klassieke sandwiches en zoeken tot de bodem uit hoe of wat. We bellen ook met de Lieven Heeremans van de kaas hotline en Kaas de podcast om advies in te winnen over welke kaas geschikt is voor sandwiches.

In deze aflevering van Wat Schaft de Podcast hebben Jonas en Jeroen het over vier klassiekers van de Sandwich wereld: de Cubano, de Tamago Sando, de Tosti en tot slot de Reuben sandwich.

1. Drankje: Giraffe Koffie

Peruaanse koffie uit La Coipa, het noordelijk deel van Peru. De boerderij van Pedro & Rosa ligt aan een onverharde weg en is niet te bereiken met de auto. Deze koffie is erg bloemig van smaak.

2. Sandwiches

Sandwiches heb je in verschillende vormen, maar alle sandwiches komen op hetzelfde neer: Een lekker broodje met beleg. Elk land heeft zijn eigen sandwich cultuur. Van Amerika, tot Nederland en zelfs in Japan kunnen ze een lekker broodje niet weigeren. De vier sandwiches die in deze podcast centraal staan zijn:

 • De Cubano – een zacht broodje met gemarineerd varkensvlees, ham, kaas, mosterd en augurken (bekend van de film Chef).
 • De Tamago Sando – de mega instagram hit: een sandwich met ei. Bekend uit Japan, maar vooral van Konbi uit Los Angeles.
 • Kaas en ui Tosti – een tosti naar recept van Maarten Caulil, een van onze luisteraars. Een lekkere tosti van zuurdesembrood met kaas en ui.
 • De Reuben Sandwich – Steeds vaker wordt deze sandwich in Nederland gegeten, maar oorspronkelijk is dit een klassieke New York Deli sandwich. Lekker met een goede dressing, (heel veel) pekelvlees, zuurkool en emmentaler.

3. Overige zaken die besproken zijn

 • Wat Schaft de Podcast in een nieuw jasje: een mooie nieuwe tune is een feit! Met dank aan Nico Brandsen.
 • Jonas heeft heerlijke Pulled Pork gemaakt op de BBQ met een bluetooth thermometer.
 • De podcast Gastropod met Harold McGee over het roken van voedsel is een echte aanrader.
 • Jonas heeft genoten van de producten van de zuurdesem bakkerij Fort Negen. Zeker de croissants zijn een echte aanrader.
 • Jeroen heeft bonen gekookt met de Ecostoof.
 • Met sous vide kan een goede Porterhouse bereid worden
 • Jeroen woont op IJ-Burg en heeft sinds kort de Bonte Boeren zak. Helaas alleen voor de IJ-Burgers onder de luisteraars.

4. Vegetarisch repertoire

Een Japans/Amerikaanse sandwich met een zachtgekookt ei en een eiersalade van hardgekookte eieren. Hartig, vegetarisch en een sandwich: Wat wil een mens nog meer?