Podcast 83: Toetjes met Rutger Bakt

De een leeft er de hele maaltijd naartoe, de ander slaat het liever over. Het toetje zorgt voor een scheiding van de geesten aan tafel. Jeroen en Jonas zijn kaaskiezers en toetjesmijders. Toen ze de toetjesbijbel van Rutger van den Broek echter onder ogen kregen was hun interesse gewekt. De eerste winnaar van Heel Holland Bakt schrijft enthousiast, duidelijk en grondig. En dus werd Rutger uitgenodigd om aan te schuiven.

Een enerverend gesprek met Rutger Bakt over Toetjes

Over Rutger van de Broek

Rutger van den Broek gooide hoge ogen als winnaar van de eerste editie van Heel Holland Bakt. Als kind klom hij al op het aanrecht als zijn moeder aan het bakken was. Eerder verschenen onder meer Het hartige bakboek, Rutger bakt, Rutger bakt feestelijk en Cakes. Van zijn bestsellers Bakbijbel en Koekjesbijbel zijn inmiddels meer dan 120.000 exemplaren verkocht. Ook heeft Rutger een veelgelezen bakblog RutgerBakt.nl.

Met een advocaatje voor hun neus, gevolgd door een pana cotta van witte chocolade, houden de heren het ruim 70 minuten met elkaar uit. Het gaat over eenvoudige toetjes als hopjesvla, maar ook het geheim van een goede crème brûlée. Wat is er zo bijzonder aan Parijse patissiers? En proef jij ook geen verschil tussen Madagascar en Tahiti vanille? Het gezelschap is lekker op dreef. Rutger houdt van lekker veel recepten en die krijg je dus ook. Er zijn zelfs recepten die Jonas en Jeroen gaan proberen. Het moet niet gekker worden.  

Verder hebben we het over:

Librairie Gourmand, kookwinkel in Parijs (googlemaps)

Fou de patisserie (winkelketen en tijdschrift). (Googlemaps)

de Verrukkelijke Kinderbakshow

Toetjesbijbel is hét naslagwerk voor elke toetjesliefhebber!

Met ruim 300 recepten ben je met dit boek wel even zoet. Wie kijkt er tijdens het avondeten niet uit naar het toetje? In Toetjesbijbel vind je de allerlekkerste toetjesrecepten van toetjes met fruit in de hoofdrol tot een hoofdstuk vol pudding en van Franse klassiekers tot toetjes van over de hele wereld. Van stoofpeerbeignets en sticky toffee cake met butterscotchsaus tot aan slagroom-, chocolade- en rum-rozijnenvla. En van crêpes Suzette en crema Catalana tot aan gegrilde ananas met romige hangop en kokoskruimels. Met dit boek wordt elk toetje een feest!

Overige kookboeken die besproken zijn

Recepten bij deze Podcast:

Het Supplement: Verder in gesprek met Rutger Bakt

Drankje: Marigold Advocaat Rumour

Een traditionele Hollandse klassieker op zijn allerlekkerst. Marigold en De Librije presenteren Rumour & Revenge: een hoog-gastronomisch advocaatje in twee smaken.

Wissewasjes

  • Jeroen was uitgenodigd door Thuisbezorgd.nl voor een lunch van Tobias Camman (Lobster roll met rivierkreeft)
  • Jeroen heeft Omelette Siberienne gemaakt
  • All You can Eat van Jonneke de Zeeuw met 450 adressen door heel Nederland
  • Jonas heeft reerug gegeten voor kerst
  • Jonas heeft nog gegeten bij café Parlotte
  • De Fish Pie van Rick Stein is een heerlijk winters gerecht op het menu bij de familie Nouwen