Podcast 108: Kroketten

Wat is het verschil tussen een slagerskroket en een banketbakkerskroket? En waarom barsten kaaskroketten open. Wij onthullen de geheimen van de kroket en vertellen hoe je ze zelf kan maken. Maar ook aandacht voor de concentratie in de krokettenindustrie en hoe een bonnetje van broodjes kroket tot miljoenenboetes leiden.

Annie is aan de bak gegaan, letterlijk. Ze heeft zelf kroketten gemaakt en vertelt hoe dat ging. Jeroen heeft ze geproefd en beoordeeld. Waarna de kroket werd weggespoeld met een Amsterdamse wijn uit de KLM business class. High culture, low culture, begrijp je wel.

In het supplement praten we door over mosterd. Wat voor een soorten zijn er en hoe maak je die zelf?

Behandeld in de podcast

  • De Cloud 9 wijn is van Chateau Amsterdam en wordt exclusief in de KLM business class geschonken. En verkocht aan de Vriendenclub van Chateau Amsterdam. Lees meer daarover hier.
  • Jonas maakt franse kaassoezen, gougères en gebruikte doorvoor dit recept van Rutger Bakt. Het is ook lekker om 40% van het bloem te vervangen voor volkoren meel. Heb je geen gruyere gebruik dan oude kaas. Het beslag van de kaassoezen kan je van te voren maken en in een spuitzak, luchtdicht, bewaren in de koelkast.
  • Een eisnijder die een ei in twee helften snijdt is handig als je ramen gaat maken. In een ramen mag een soja-ei niet ontbreken en dan wel met een bijna vloeibare dooier (ei buiten de koelkast bewaren en 6 min koken). Maar het snijden van zo’n ei is gedoe. Gebruik daarom een eisnijder uit Japan. Jonas kreeg deze eisnijder van Jakub van Fuku Ramen.
  • Jeroen maakte een Italiaans/Amerikaanse klassieker de Chicken parm. Hij gebruikte daarvoor een recept van Serious Eats, sowieso een top site met recepten.

Recepten

Hier koop je de beste kroketten

Slagerskroket

Banketbakkerskroket