Podcast 7: Christmas Cake

Christmas cake is geen recept, het is een heerlijk ritueel naar de kerst toe. Doe mee en verheug je op wekenlang bakplezier en bewonderende blikken van familie en vrienden. In deze aflevering van de podcast legt Jeroen het hele proces van het maken van de Christmas cake uit en praten we verder wat we op gastronomisch vlak hebben meegemaakt.

Abonneer je op onze podcast

Wat Schaft de Podcast is te beluisteren op verschillende podcast kanalen. Abonneer je op de podcast en mis geen toekomstige afleveringen. Wij proberen om de twee weken een nieuwe aflevering te publiceren.

 

Shownotes podcast #7 Christmas cake

1. Drankje: Lapsang Souchong

Lapsang Souchong is gerookte Chinese zwarte thee. Deze zwarte thee wordt in bamboe manden gerookt boven pijnboom vuren. In China ook niet gerookt te krijgen. Wij schonken de Golden Lapsang Souchong van Simon Levelt.

2. Christmas cake

Jeroen bakt al jaren een Christmas Cake voor kerstmis. De cake zelf is een snoepje, een kruising tussen krentemik en ontbijtkoek overgoten met sterke drank. Maar het is ook een heerlijk ritueel naar kerst toe, dat begint met bakken in de herfstvakantie en eindigt met het op tafel zetten van de cake vlak voor de kerst. Bovendien kan je er allerlei resten gedroogde vruchten en sterk drank in kwijt, dus ook fijn voor je inner Marie Kondo.

‘You may wonder what a modern cook is doing icing a Christmas cake. Surely the commercial ones are good enough? The simple truth is that I enjoy it: the mixing of the great pile of fruit and nuts, booze and spices, the smell of the glorious thing baking in the oven, the tactile joy of smoothing the marzipan into place and the silliness of playing with a bowl of icing. OK, so there’s nothing remotely hip or cool about an iced fruit cake, but I get a buzz from the whole business. I can’t help it. I guess cake making is my Prozac.’ – Nigel Slater

Christmas Cake zelf maken

Het maken van Christmas cake is een proces van – schrik niet – 8 tot 12 weken. Maar het merendeel van de tijd is wachten. Er zijn drie fases:

  1. Inweken en bakken: 1 week doorlooptijd
  2. Rijpen en voeden: 6-10 weken doorlooptijd
  3. Afwerken: een dag

Een goede richtlijn is dat als je in de herfstvakantie begint, je nog op tijd klaar bent voor de kerst.

3. Overige zaken die besproken zijn

  • Jonas heeft zich weer aan een #kookboekchallange gewaagd en maakt deze keer een Spaanse Tortilla (Tortilla de Patatas). In dit filmpje wordt het goed uitgelegd en op zijn site staat het recept (je kan de chorizo en olijven ook weglaten).
  • Jonas heeft gegeten bij de Librije
  • Jeroen maakt pulled pork met varkens van pigme.nl. Hij gebruikt hiervoor dit recept Dr BBQ.
  • Nu de herfst aanbreekt is Jeroen begonnen met het inmaken van: bloemkool en wortels pickelen. Pruimenjam, appelmoes. En straks Kweeperen

Een aantal gerechten die Jonas bij de  Librije heeft gegeten.

Zeeuwse oester met lieve bed stro en zure bom
Langoustine, gegaard in kombucha
Zeeduivel met een curry van Oost-Indische kers en pandan
Eigeel, creme fraiche, bieslook, aardappel en kaviaar