WSDP x Dutch Chili Fest – Beste Homemade Hotsauce 2022

Dé Nederlandse competitie voor de beste homemade hotsauce van 2022

Maak jij de aller-lekkerste hot sauce van Nederland? Dit je kans om dat te bewijzen! Samen met Dutch Chili Fest, Heatsupply, White Whale en Westland Peppers organiseren we dé competitie voor beste homemade hot sauce van Nederland. Op 18 september tijdens het Dutch Chili Fest in Eindhoven zal een professionele jury bepalen wie de allerlekkerste homemade hot sauce van Nederland maakt. En of je nu Louisiana stijl, een tropische fruitige, rokerige chipotle of een funky fermented versie maakt, echt iedereen maakt kans.

Voor onze eerste aflevering over Hot Sauce kwamen we met het idee om een competitie te organiseren. Dat bleek een schot in de roos want binnen no-time waren de eerste fanatieke sausmakers al druk aan het experimenteren en ervaringen aan het delen op de socials. Na een rondje bellen met onze vrienden van Heatsupply, Westland Peppers en White Whale bleek al snel dat we dit plan even wat grootser moeten aanpakken. En dat is gelukt!

Via via kwamen in contact met Dutch Chili Fest, zij organiseren al jaren hét festival op het gebied van hete pepers en sauzen en is daarom de perfecte plek om de winnaar van de beste (homemade) hot sauce van Nederland uit te roepen. Dat vonden zij ook dus we zijn bijzonder enthousiast dat we tijdens Dutch Chili Fest de beste sauzen gaan beoordelen en die felbegeerde award gaan uitreiken!

Dat proeven doen we natuurlijk niet zomaar, dit zijn de juryleden die we alvast mogen aankondigen. Dat zijn niet minder dan:

 • Nick Toet van Eten met Nick  het YouTube fenomeen, chef én kookboekenschrijver
 • Bram Kloosterman van Westland Peppers – dé leverancier van bijzondere verse en gedroogde pepers 
 • Tom Schilders van Dutch Chili Fest –  hét Nederlandse hete peper festival
 • Freek of Stan van Heatsupply – de nummer 1 hot sauce webshop van Europa
 • Jeroen Doucet van WatSchaftDePodcast de beste foodie podcast én online kookclub van Nederland!
 • Meer juryleden volgen binnenkort

De winnaar van deze unieke competitie krijgt de titel én beker van Best Dutch Homemade Hot Sauce Award 2022, een prachtige prijs en een nog grotere eer.

Maar daar blijft het niet bij want de winnende saus zal voor een limited editie van 100 stuks in productie genomen worden door White Whale sauces! Samen met Tom van White Whale mag je het recept gaan finetunen en wordt de saus in productie genomen. En wat is er nu mooier dan je eigen hot sauce in de winkel? 

In de komende weken zullen we nog meer geweldige prijzen aankondigen, we houden je op de hoogte!

Aanmelden

Er hebben zich inmiddels al veel mensen aangemeld en die zijn druk bezig met het samenstellen van hun eigen hot sauce. Als je ook mee wilt doen meld je dan bij ons aan. Dan hebben we een idee van het aantal deelenemers en dan kunnen we je op de hoogte houden via e-mail. Aanmelden doe je via dit formulier

  Ja, ik doe mee met de Hot Sauce verkiezing


  Praktische informatie

  En dan nu even het praktische deel zodat je weet hoe je daadwerkelijk kans kan maken op de Beste Homemade Hot Sauce Award van 2022.

  1. De competitie richt zich op de (Zuid)Amerikaanse varianten van hot sauce. Dat zijn vloeibare sauzen op basis van zuur en pepers. We beoordelen in deze wedstrijd geen condimenten als sambals, nahm priks of piri piri’s. Natuurlijk mogen invloeden wel terugkomen in je receptuur.

  2. Zorg dat je de saus houdbaar maakt door een voldoende hoge zuurgraad (fermentatie of toevoeging van zuur) – informatie hierover vind je op de website van WSDP

  3. Als je het perfecte recept hebt gevonden maak je een sample van max 100ml en doe je deze in een goed af te sluiten verpakking (steriel gekookt potje of flesje) 

  4. Doe je sample in een envelop en zorg dat je de volgende gegevens duidelijk leesbaar bijsluit:

  • Eigen naam
  • Adresgegevens
  • Telefoonnummer
  • Naam van de saus
  • Beschrijving van de saus
  • Ingredientenlijst 
  • Wel/niet gefermenteerd

  5. Verstuur het pakketje vanaf 1 september naar:

  Wat Schaft de Podcast
  tnv Jonas Nouwen
  NIeuwpoortkade 2A
  1055 RX Amsterdam

  Over de deadlines en regels

  Alle sauzen die voor 15 september 2022 binnen zijn gekomen doen mee aan de competitie. Er zal een eerste selectie gemaakt worden door de redactie van Wat Schaft de Podcast en de beste sauzen gaan door naar de finale op de 18e tijdens Dutch Chili Fest. Je krijgt het van ons te horen als je bij de selectie zit dus houdt de 18e wel alvast vrij!

  En let op! Het is een culinaire wedstrijd, het gaat bij deze competitie niet om de aller-heetste saus. De criteria voor de beste Hot Sauce van Nederland zijn

  1. Smaak – komen de ingrediënten tot hun recht?
  2. Balans heet/smaak – is de balans tussen pittigheid en smaak goed?
  3. Kleur – ziet de saus er aantrekkelijk uit?
  4. Bijzonderheid – is de hot sauce receptuur creatief en onderscheidend?
  5. Toepasbaarheid – is de hot sauce goed toepasbaar bij gerechten?
  6. Substantie – hoe is de balans tussen de maling, stroperigheid en vloeibaarheid?
  7. Naam – in de hot sauce wereld is de naam niet onbelangrijk, creativiteit wordt gewaardeerd!

  Het toevoegen van capsaïcine extracten is niet toegestaan. We houden het graag gezellig voor de jury 😉

  Luister voor tips naar onze aflevering over Hot Sauce, doe inspiratie op met het WSDP x Heatsupply pakket en bekijk de site voor recepten. Wil je zeker zijn van de beste ingredienten, bestel dan het Hot Sauce pakket van Westland peppers!

  Wij, de juryleden én het publiek kijken enorm uit naar alle inzendingen! 

  Heel veel succes!

  Het WSDP & Dutch Chili Fest Team