Roti plaat met Dahl

Doe zoals Jonas doet en ga de strijd aan met Roti platen met Dahl. Het is een behoorlijke klus, de afzuigkap connaisseurs kunnen zich ook bij dit gerecht goed uitleven, maar een echte hobbykok durft dit project wel aan. De basis van een goede Roti maaltijd, is een goede plaat. Geen taco, zoals Knorr doet. Maar een echte lekkere smaakvolle Roti plaat. Zet de schalen met de verschillende gerechten op tafel en eet deze heerlijkheid gewoon met je handen.

Dit Surinaamse gerecht vindt zijn oorsprong in de Hindoestaanse keuken. In het koloniale verleden van Suriname zijn verschillende bevolkingsgroepen naar Suriname getrokken, met elk hun eigen gerecht. Ondertussen wordt Roti door de gehele Surinaamse gemeenschap omarmd en het is niet HET Surinaamse gerecht, maar het is wel een van de vele gerechten waar Suriname om bekend staat.

Natuurlijk kun je een goede Roti plaat kopen bij de toko, zeker voor de doordeweekse avond een goed idee. Maar heb je tijd over? Maak dan dit lekkere recept voor Roti plaat met dahl. Voor de vulling heb je meerdere opties. De verschillende opties hebben we ook in recepten hier op de site staan. Wil je bijvoorbeeld Roti met Masala kip? Volg dan dit recept of ga je voor een avondje Vega? Dan is de Roti Vega iets voor jou. Alle recepten uit het heerlijke boek van Judith Cyrus: Paramaribo.

roti plaat dal
Recept afdrukken Pin recept
5 van 1 stem

Roti plaat met dahl

Een goede plaat kun je ook kopen, maar wil je het echte Roti gevoel? Maak dan zelf een keer de Roti plaat met dahl.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Surinaams
Categorie: Brood
Porties: 15 grote of 24 kleine platen

Keukengereedschap

  • deegroller (bij voorkeur een dunne)
  • 3 theedoeken schone theedoeken, waarvan 2 nat en warm
  • paletmes

Ingrediënten

  • 1 kg zelfrijzend bakmeel
  • ongeveer 200 gram bakmeel om te bestuiven
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 mespunt zout
  • 45 ml zonnebloemolie
  • 600 ml lauwwarm water
  • 200 g ghee boter of olie

Dalvulling

Instructies

  • Meng bakmeel, bakpoeder en zout. Roer 2 eetlepels olie erdoor.
  • Maak een kuil in het midden van het meel en voeg 200 ml lauwwarm toe. Kneed een beetje van de bloem erbij en meng met je vingers of spatel totdat het water is opgenomen. Herhaal deze handeling totdat het deeg een samenhangende soepele bal is. Kneed het nog 5 minuten. Als je je vinger in de bal drukt, moet de afdruk blijven staan. Smeer de bal in met 1 eetlepel olie, dek de kom af met plasticfolie en daaroverheen een droge theedoek. Laat het deeg 30 minuten rijzen.
  • Bereid ondertussen de dahlvulling (zie hieronder).
  • Bestrooi je werkblad of een grote snijplank met bloem. Maak een rol van het deeg en verdeel in 15 of 24 gelijke stukken. Rol van elk stuk een mooie gelijkmatige bal. Bestuif de ballen met bloem, dek ze af met de natte theedoek en laat ze nog eens 30 minuten staan.

Uitrollen deeg

  • De (gevulde) deegbollen rol je uit tot een rond platbrood. De exacte afmeting is niet van belang, wel dat het deeg gelijkmatig is uitgerold en dat het dun is: tussen pannenkoek en flensje.
  • Bestuif je werkblad met bloem. Druk de deegbal lichtjes in tot formaat bierviltje. Rol met de deegroller 2x van je af en terug. Draai het deeg een kwartslag en rol dan weer 2x. Herhaal dit totdat de plaat de grootte heeft die je voor ogen staat. Als het deeg of de roller plakken, bestuif het dan met meel. Leg de rotiplaat weg op een bestoven werkblad, en zorg ervoor dat de platen niet aan elkaar gaan plakken.

Bereiding dahlvulling

  • Was de gele spliterwten totdat het water helder wordt. Doe ze in een pan, zet ze onder water en kook in 30 minuten zacht en nog stevig. Laat afkoelen en vermaal de spiterwten korrelig. Verhit olie in een pan en fruit ui en knoflook bruin. Voeg de spliterwten, kurkuma, komijn en eventueel de fijngesneden peper toe en roerbak 5 minuten.
  • Laat afkoelen.

Notities

Dit recept is voor 15 grote of 24 kleine roti platen
 

Paramaribo

Vraag iemand naar zijn favoriete Surinaamse gerecht en aan de hand van zijn antwoord kun je herleiden hoe goed hij is ingevoerd in de Surinaamse keuken. Is het antwoord roti kip of bami/nasi, dan durf ik te zeggen dat we te maken hebben met een beginner. Een gevorderd eter van de Surinaamse keuken zal een genuanceerd antwoord geven: ‘Heb je even? Voor mijn saoto, telo, saté en dawet ga ik naar de Javaan, voor mijn bara en roti ga ik naar de Hindoestaan, voor mijn rijst met kip en kousenband, maispap en moksi ga ik naar de Creool en voor de pom – zucht – daarvoor moet ik naar mijn buurman, want zoals zijn oma die maakt, maakt niemand hem.’

Precies over déze smeltkroes gaat dit boek. Culinair ontdekker Judith Cyrus gaat in dit boek terug naar haar Surinaamse roots. Ze toont je hoe de diversiteit van de bevolking zich vertaald heeft in een veelzijdige Surinaamse keuken met bekende gerechten als saotosoep, pom en moksâleysi, maar ook minder bekende gerechten als gritbâna met tomtom, sopropo, hêrhêri en Surinaamse erwtensoep.

Onze podcast over Roti

Luister ook onze podcast waarin dit recept voor Roti met Dahl uitgebreid wordt besproken. Elke twee weken praten Jeroen en Jonas uitgebreid over lekker eten en drinken. Luister de podcast via Apple podcast, Spotify of via deze player.

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.