Het mooie van deze risotto is dat je in een keer alle bouillon toevoegt en dan de deksel op de pan doet. Het resultaat is een droge risotto met een saus van gedroogd eekhoorntjesbrood tomaten en wat ansjovis. Toch is het een lichte risotto die subtiel van smaak is.

Recept afdrukken Pin recept
3.29 van 7 stemmen

Risotto met gedroogd eekhoorntjesbrood en tomaten

Keuken: Italiaans
Trefwoord: risotto
Porties: 5 personen

Ingrediënten

Instructies

  • Wel het eekhoorntjesbrood in 1 dl kokend water (15-20 minuten). Knijp daarna het eekhoorntjesbrood boven het kommetje uit en bewaar het weekvocht.
  • Hak knoflook, peterselie en ansjovis tot een fijn mengsel. Verwarm in een hapjespan 2 eetlepels olijfolie en smoor hierin dit mengsel op een laag vuur onder nu en dan roeren tot de ansjovis is weggesmolten in de olie.
  • Voeg dan het eekhoorntjesbrood toe en bak en bak alles tezamen 1 minuut op iets hoger vuur.
  • Voeg de geprakte pruimtomaten en het weekvocht van de paddenstoelen toe, breng aan de kook, draai dan het vuur lager en laat het geheel zachtjes in gesloten pan stoven gedurende 10-12 minuten tot een lobbige saus is verkregen. Doe het vuur uit onder de pan.
  • Verwarm 2 theelepels olie in een ruime en lage pan met een goed sluitende deksel. Roer de Vialone nano rijst erdoor en rooster de korrels op laag vuur tot ze 'heet onder de duim' zijn. Voeg in 1 keer 6,4 dl van de hete bouillon toe, sluit de pan en laat 15 minuten koken op laag vuur. Gebruik je Carnaroli rijst voeg dan 7,4 dl bouillon toe en laat de rijst 1-2 minuten langer koken.
  • Controleer na 15 minuten of al het vocht is opgenomen en de rijstkorrels bijna beetgaar zijn. Voeg wat bouillon toe als de korrels nog niet beetgaar zijn en laat 1 of 2 minuten staan, niet roeren. Of als er teveel bouillon overblijft giet je die af. Het hangt af van hoe je de risotto lekker vind, een beetje vochtig of droog.
  • Draai het vuur uit en werk de warme paddenstoelen er goed door. Voeg de koude roomboter en geraspte kaas toe en laat 1 tot 2 minuten rusten in de pan. Breng op smaak met zout. Serveer in warme diepe borden.

Notities

Dit recept is gebaseerd op een recept uit Tutto Risotto 

Podcasts over Risotto

In de podcast praten Jonas en Jeroen elke twee weken over lekker eten en drinken. In deze aflevering hebben we dit recept voor risotto met gedroogd eekhoorntjesbrood en tomaten besproken. Luister de podcast via Apple podcast, Spotify of via deze player.

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.