Risi e bisi – rijst met doperwten

Risi e bisi is een gerecht waar je meestal alles al voor in huis hebt, zeker als je nog een wat verse kruiden in de groentela hebt liggen. En juist doperwten kan je prima uit de diepvries gebruiken.

Schrijfster van dit recept Welmoed Bezoen: ” Aangezien dit hoofdstuk volledig in het teken staat van gemak, lijkt het me overbodig om te zeggen dat ik voor dit gerecht diepvriesdoperwten gebruik. Je hoeft alleen rijst en doperwten te koken in een bouillon tot er een ‘soepige’ risotto ontstaat. Een kind kan de was doen. Dit is een van de gemoedelijkste gerechten die je kunt eten als je je even niet lekker voelt. Vullend, licht verteerbaar en zacht.

Om te doen alsof het jaarrond doperwtenseizoen is vind ik een lichte en lenteachtige tuinkruidenbouillon het lekkerst om te gebruiken. Een bouillonblokje gebruiken is prima hier. Extra kruiden toevoegen geeft net dat extra beetje oempf. Een topping heeft het zeker niet nodig, maar je kunt het zo wild maken als je zelf wilt. Krokantjes, een pittige olie, frisse pickles – kies maar uit in het hoofdstuk Bijdehandjes (vanaf p. 265).”

Recept afdrukken Pin recept
5 van 1 stem

Easy peasy risi e bisi

Porties: 4 personen

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm in een soeppan op laag vuur de olie. Voeg het laurierblad en de ui toe en bak de ui glazig. Voeg de rijst toe en bak de korrels glazig, dit duurt ongeveer 2 minuten.
  • Voeg 800 milliliter water, het bouillonblokje en de vermout of witte wijn toe. Roer kort door zodat de rijst niet aan de bodem plakt.
  • Zet het vuur hoog om alles snel aan de kook te brengen. Zet als het geheel kookt het vuur laag en kook de rijst met de dekselo p de pan in ongeveer 25 minuten gaar. De exacte gaartijd is afhankelijk van de rijstsoort. Roer tussentijds een keer goed door en voeg extra water toe als je het ‘soepiger’ wilt.
  • Voeg zodra de rijst gaar is de doperwten toe en kook die ongeveer 2 à 3 minuten mee. Voeg de rasp en het sap van de citroen toe en breng op smaak met zout en peper.

Notities

Dit recept komt uit Welmoed’s Wilde keuken. Bestel het hier 

Welmoed’s wilde keuken

Welmoeds wilde keuken is een verzameling van alles wat het leven lekker maakt. Ik laat zien hoe je in een recordtijd een heerlijke maaltijd op tafel zet en leer je álle tips, trucs en kooktechnieken die ik dagelijks gebruik. Ook laat ik zien hoe je een flinke collectie lang-houdbare smaakbommen aanlegt waarmee je werkelijk alles hoog op smaak krijgt en laat ik zien wat je allemaal in het groen kunt plukken en wat je daar zoal mee kunt maken.

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.