Green Goddess dressing is een iconische, romige salade dressing die bekend staat om zijn heldergroene kleur en frisse, kruidige smaak. De dressing bevat doorgaans ingrediënten zoals verse kruiden (peterselie, basilicum, en bieslook), knoflook, citroensap, ansjovis, en een basis van mayonaise of zure room, wat zorgt voor een rijke, volle smaak.
Deze Amerikaanse klassieker werd geïnspireerd door de Franse sauce verte, een traditionele groene saus op basis van verse kruiden. De oorsprong van Green Goddess dressing gaat volgens de meeste verhalen terug naar het Palace Hotel in San Francisco in 1923. Chef Philip Roemer wilde toen een dressing maken als eerbetoon aan acteur George Arliss en zijn populaire toneelstuk The Green Goddess. Het resultaat was een frisse, romige dressing die net zo’n hit werd als het stuk zelf.
Green goddess-dressing
Ingrediënten
- 3 ansjovissen op zout of 6 filets, geweekt en gefileerd
- 1 middelgrote rijpe avocado, gehalveerd, pit verwijderd
- 1 teen knoflook in plakjes
- 4 tl rode wijnazijn
- 2 el citroensap plus 2 tl
- 2 el peterselie fijngesneden
- 2 el koriander fijngesneden
- 1 el bieslook fijngesneden
- 1 el kervel fijngesneden
- 1 el dragon fijngesneden
- 120 ml stevige basismayonaise
- zout
Instructies
- Snijd de ansjovis in stukjes en wrijf ze fijn in een vijzel: hoe fijner, hoe beter.
- Doe de avocado met de ansjovis, knoflook, azijn, het citroensap, de kruiden en mayonaise in een blender of keukenmachine, voeg een flinke snuf zout toe en mix alles tot een dikke, romige dressing. Proef en voeg naar smaak nog wat zout en/of zuur toe.
- Laat de dressing zo dik als hij is en serveer hem als dip of leng hem aan met een beetje water tot hij dun genoeg is om als slasaus te gebruiken.
- Je kunt de dressing afgedekt drie dagen bewaren in de koelkast. Hij is ideaal voor ijsbergsla, Little Gem en bindsla, bieten, komkommer, andijvie, bij gegrilde vis of gebraden kip, als dip voor rauwkost en voor avocadosalade.
Lekker met: bieten
Gebruik twee of drie kleine bieten, snijd het loof bij en spoel ze af. Rode bieten zijn naar mijn ervaring altijd uitstekend, maar gele en rood-wit gestreepte bieten (Chioggia) zien er schitterend uit. Zelfs iemand zoals ik, die smaak vooropstelt, zwicht nog weleens voor zoiets prachtigs.
Verwarm de oven voor op 220 °C. Leg de bieten naast elkaar in een ovenschaal en schenk er een laagje water van een halve centimeter in, zodat je een beetje stoom creëert, maar zonder de bieten te stoven. Leg een velletje bakpapier op de bieten en dek de ovenschaal zorgvuldig af met aluminiumfolie. Rooster de bieten circa een uur, tot ze boterzacht zijn als je erin prikt met een vork. Ongare biet is niet lekker. Let op de geur die uit de oven opstijgt—als je karamel ruikt, bakken de bieten aan en moet je wat water toevoegen.
Laat de bieten afkoelen tot je ze kunt hanteren en wrijf de schillen eraf met een stuk keukenpapier; dat gaat moeiteloos. Snijd ze in partjes die in je mond passen en schep ze in een kleine kom om met 1½ theelepel wijnazijn, 1 eetlepel extra vergine olijfolie en wat zout. Laat dit 10 minuten intrekken, proef en pas de smaak naar wens aan. Bedenk dat de exacte hoeveelheid zuur en zout de natuurlijke zoete smaak van de bieten zal versterken.
Schik de bietenpartjes op je schaal zonder aarzelen en verschuif ze daarna niet meer; anders krijg je lelijke bietensporen in je salade.
Zout, vet, zuur, hitte
Net als in haar gelijknamige Netflix-serie Salt, Fat, Acid, Heat word je in dit boek door chef-kok en schrijver Samin Nosrat ingewijd in de geheimen van de kookkunst. Ze laat je zien hoe je met elk ingrediënt – overal en altijd – een heerlijke maaltijd kunt klaarmaken, ook zónder recept. Samin reisde de hele wereld over en ontdekte dat er vier essentiële elementen zijn voor lekker koken: ‘Waar ik ook was, overal kwam ik dezelfde elementen tegen om eten echt overheerlijk te maken. Zout, vet, zuur en hitte: de vier basiselementen die een gerecht maken of breken.’ Krijg deze onder de knie en alles wat je kookt zal heerlijk smaken.
Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.