Eenvoudige bonen met bosuitjes en kruiden

Het recept van Rick Matínez voor Frijoles de olla, oftewel eenvoudige bonen. Ik heb geëxperimenteerd met verschillende weekmethoden en bonensoorten, maar als je bonen in water weekt, dan smaken ze naar water. Mijn favoriete methode is ze droog toe te voegen aan een eenvoudige smakelijke vloeistof en op laag vuur te koken tot ze zacht zijn. Het koken duurt dan maar een fractie langer dan met geweekte bonen, circa 1 uur langer.

Ik vind ook dat de bouillon verslavend lekker is nadat je er ongeweekte gedroogde bonen in hebt gekookt. Een langere kooktijd betekent meer smaakontwikkeling en een rijkere bouillon.

Recept afdrukken Pin recept
5 van 1 stem

Eenvoudige bonen met bosuitjes en kruiden

Dit vegetarische recept is simpel, maar verslavend lekker uit het zuiden van Mexico.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Mexicaans
Trefwoord: bonen

Ingrediënten

  • 450 gram gedroogde bonen zoals zwarte, pinto, cannellini of kidney, afgespoeld en uitgezocht
  • 3 middelgrote bosuitjes 65 gram,
  • ¼ middelgrote ui, schoongemaakt Kies de ui of de bosuitjes
  • 3 tenen knoflook iets geplet
  • 2 avocado- of laurierblaadjes gedroogd of vers
  • 3 verse takjes epazote of een combinatie van takjes peterselie oregano en/of munt
  • 1 el grof zout van Morton plus en ½ theelepel meer naar smaak

Instructies

  • Breng in een grote pan 4 liter water aan de kook met de bonen, bosuitjes, knoflook, avocadobladeren, epazote en het zout. Zet het vuur vrij laag en laat zachtjes sudderen, zonder deksel; schuim af en toe af en roer dan ook even. Check elk uur of er meer water bij moet (de bonen moeten voortdurend onder water blijven staan), tot de bonen zacht zijn, na 2½ tot 3½ uur. De kooktijd hangt af van de leeftijd van de bonen; vers gedroogde bonen kunnen soms al na 1½ uur klaar zijn.
  • Haal de bosuitjes, knoflook en kruiden eruit en gooi ze weg. Proef en breng de bonen op smaak met meer zout.

Notities

VAN TEVOREN DOEN: je kunt de gekookte bonen 2 dagen van tevoren maken en in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren of maximaal 3 maanden in de vriezer.
Dit recept komt uit het kookboek Mi Cocina van Rick Martinez, vertaald naar het Nederlands.

Onze Podcast met Rick Marínez

Luister ook onze podcast met Rick Martínez waarin dit recept voor Eenvoudige bonen met bosuitjes en kruiden uitgebreid wordt besproken. Elke twee weken praten Jonas en Jeroen over lekker eten en drinken. Luister de Podcast via Apple Podcast, Spotify of via deze player.

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.