Gebakken Hollandse fles met broccoli van De Kas

Dit recept komt uit het kookboek Van het land op het bord, van restaurant De Kas. Ze schrijven erbij: “We eten in Nederland maar heel weinig vis, schaal- en schelpdieren. En dat is echt jammer. Inktvis, bijvoorbeeld, is ontzettend lekker, wordt lokaal gevangen en zwemt in groten getale in de Noordzee.”

Recept afdrukken Pin recept
No ratings yet

Gebakken Hollandse fles met broccoli

Gang: Tussengerecht
Keuken: Fusion, Nederlands
Trefwoord: broccoli, inktvis
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Instructies

  • Maak eerst de broccolimole. Verdeel de stronken in roosjes en kook deze in ca. 6 minuten gaar in kokend water.
  • Spoel ze koud in (ijs)water. Zet ongeveer de helft van deze roosjes apart. Die gebruiken we later in het gerecht als we ze gaan roerbakken.
  • Snijd alle ingrediënten voor de mole grof en maal ze glad in een keukenmachine.
  • Breng goed op smaak met zout en peper. Haal het eventueel door een zeef voor een gladder resultaat.
  • Snijd het lijf van de inktvis kruislings in – lichtjes, dus niet helemaal door. Doe dit in twee kanten, zodat je een kruis krijgt. Breng op smaak met zout en peper en een klein beetje zonnebloemolie.
  • Maak een pan goed heet. Bak de inktvis vervolgens snel gaar in de hete pan. Schep hem uit de pan en bak daarin vervolgens kort de apart gehouden broccoliroosjes bruin. Laat de inktvis even rusten. Snijd de inktvis zo dun mogelijk.
  • Schep een paar eetlepels broccolimole op het bord. Bouw het gerecht hierna op met de inktvis en broccoliroosjes. Bestrooi tot slot met waterkers, Oost-Indische kers of koriander. Heb je zin in pittig, strooi er dan nog wat extra jalapeñopeper over.

Notities

Dit recept komt uit het kookboek Van het land op het bord van restaurant De Kas.

Van het land op het bord 

Restaurant De Kas: van het land op het bord is het inspirerende kookboek van De Kas Amsterdam, met meer dan 80 recepten waarin groenten de hoofdrol spelen.

Restaurant De Kas is een van de eerste farm-to-table restaurants ter wereld en beroemd tot ver buiten Amsterdam. In hun eerste boek, Restaurant De Kas – Van het land op het bord krijg je een kijkje achter de schermen.

Sinds 2017 serveren chefs Jos Timmer en Wim de Beer dagelijks al het moois wat hun kassen in Amsterdam en hun tuin in de Beemster te bieden hebben. Kijk mee in de keuken van Restaurant De Kas en laat je thuis inspireren door meer dan 80 recepten waarin groente de hoofdrol speelt.

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.