Podcast 64: Roti

Twee witte mannen en een podcast over een gerecht uit een andere cultuur. Op dat moment ligt ongepaste culturele toe-eigening op de loer, dus daarom is deze keer Judith Cyrus te gast. Samen met Judith ontdekken Jonas en Jeroen de wereld van Roti. En voor de niet-kenners, dat is geen kip-kerrie met een taco, maar Roti is de plaat waarmee je de toespijs, ofwel de vulling eet.

Sponsors

Roti: Het bekendste Surinaamse gerecht in Nederland

“Goh, Jonas, wat is jouw Surinaamse lievelingsgerecht?” En daar kwam het, het gerecht dat (bijna) elke Nederlander noemt die niet bekend is met de volledige Surinaamse keuken: Roti. De Surinaamse keuken is divers, groots en elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen plek gekregen in de Surinaamse keuken. Van Creoolse Heri Heri (wel bekend van Keti Koti) tot Javaanse Saoto tot Hindoestaanse Roti. Judith Cyrus helpt Jonas en Jeroen door de bomen het bos weer te zien in deze podcast over Roti. Deze podcast voert je langs de culinaire Surinaamse geschiedenis, er wordt Roti besproken, gemaakt, geproefd, tips voor het maken gedeeld en natuurlijk deelt Judith ook al haar tips over waar je de beste Roti kunt eten. Judith is onder andere schrijfster van het boek Paramaribo, ze schrijft voor het Parool en runt een Lunchroom in Bos en Lommer, in Amsterdam.

Recepten bij deze Podcast:

Waar eet je de beste Roti?

Drankje: Surinaamse Dark & Stormy

Tot Jeroen zijn grote schaamte blijkt Suriname ook fantastische rum te produceren, terwijl hij hier niet van op de hoogte was. Dat was dan ook zijn vertrekpunt voor deze Dark en Stormy. Deze Borgoe rum heeft Jeroen gemixt met de eigen gebrouwen gemberbier van Judith. Gebruik de verhouding 1:2 rum versus gemberbier, mix met ijs en drink het weg als limonade zoals Jonas doet.

Wissewasjes

  • Een heerlijk AVG’tje voor de verandering is Jonas goed bevallen. Spruitjesstamppot met spekjes en een gehaktbal uit de vriezer. Binnen 20 minuten eten, dat is ook weleens lekker.
  • 101 Gowrie, een restaurant van Alex Haupt (young chef of the year 2021). Deze Gaijin cuisine, oftewel de keuken van de buitenlanders, is ge├»nspireerd op Japan. Veel umami. Lekker, maar wel aan de prijs.
  • Jeroen heeft de Peated Imperial Porter van Big Belly Brewers gedronken. Gekregen van een luisteraar, een stevig biertje. Het liquid dessert dat meegestuurd was probeert hij een andere keer.
  • Net als Jonas heeft Jeroen gegeten bij de Kas. Een heel mooi restaurant gebaseerd op veel groente uit eigen kas, maar er wordt ook zeker gebruik gemaakt van vlees en vis. Dit is echt een aanrader voor een restaurant dat een mega comeback heeft gemaakt.

Voor de Brigade

Ben jij ook enthousiast geworden over Suriname door het gesprek met Judith en ben je er klaar voor om de Surinaamse smaken te leren kennen? Dan kun je als Brigadelid kans maken op 1 van de twee exemplaren van Paramaribo van Judith Cyrus. Wat moet je doen? Ga naar het afgesloten deel van de site, vul het formulier in en wie weet win jij dat felbegeerde exemplaar! Ben je nog geen lid? Maar wil je wel graag lid worden van de allerleukste kook community van Nederland? Word lid van de Brigade en doe meteen mee met deze winactie.

Win het kookboek Paramaribo (alleen voor Brigadeleden)

De winactie is gesloten.

Van de Afslag: Heri-Heri

Natuurlijk kan het recept voor Heri Heri (spreek uit als Hereri) niet ontbreken in een podcast over de Surinaamse keuken. Dit Creools-Surinaamse gerecht is bekend vanwege Keti Koti. Op vele plekken in het land wordt Heri Heri bereidt en uitgedeeld. Voor ons Feuilleton van de Afslag is dit recept met Stokvis een goed recept.