Podcast 68: Pho

Pho, of spreek het uit op z’n Frans: Feu. Een heerlijke vullende warme maaltijdsoep. Een beetje zoals Ramen, maar dan het nationale gerecht van Vietnam. Jonas heeft zich deze podcast beperkt tot 1 gerecht met 1 basis ingrediënt: Pho Bo, oftewel Noedelsoep met Rundvlees. Hoe maak je de lekkerste Pho, welk soort vlees gebruik je voor de beste bouillon en wat zijn verder de do’s en don’ts van deze Vietnamese lieveling?

Sponsors

Pho: De Vietnamese lieveling

Een heldere bouillon van rundvlees, lekkere garnituren en een volle smaak. Dat is Pho Bo. Voor de komst van de Fransen was rundvlees geen onderdeel van de Vietnamese keuken. Maar met de Franse invloeden is Rundvlees een belangrijk onderdeel geworden. Pho (spreek uit als feu) is de Vietnamese naam voor deze vullende noedelsoep. Natuurlijk kun je Pho ook maken met bijvoorbeeld kip of vis. Voor deze podcast heeft Jonas zijn onderzoek beperkt tot 1 smaak, namelijk de Rundvlees variant. Belangrijk voor dit gerecht is de aandacht voor de bouillon. De bouillon maakt of breekt de soep. Gebruik voor een goede bouillon: knieschijf/schenkel, ossenstaart, mergpijp, sukade en/of riblappen. Gaar het vlees zonder bot niet te lang mee en laat de slager het werk voor je doen door de botten alvast door te zagen.

Naast het vlees is het erg belangrijk om de juiste noedels te gebruiken: Banh pho. Dit zijn rijstnoedels die verschillen in dikte van 10 mm tot 3 of 1 mm. Deze noedels moeten iets langer weken en behouden de lekkere stevige structuur. Dit is belangrijk voor deze soep, anders is het een kleffe brij. Meer informatie over rijstnoedels vind je op de site van Aziatische ingrediënten.

Voor zijn onderzoek heeft Jonas verschillende bronnen geraadpleegd. Hij heeft het recept van Mai Nguyen gebruikt uit ÃN ÃN en ook Kenny Lopez-Alt heeft veel informatie op Serious eats staan inclusief een goed recept.

Recepten bij deze Podcast:

Drankje: The Fat Lady

Alleen voor de naam zou je deze fles houtgerijpt Chardonnay al willen hebben. Deze wijn is de eerste witte wijn van Chateau Amsterdam. Voorheen kon je al vriend worden van Chateau Amsterdam en Jeroen is ook al vriend, echter kun je nu ook investeren in Chateau Amsterdam. Vanaf €245 ben je mede-eigenaar.

Wissewasjes

  • Jonas blijft fan van Toscanini en hele fijne, toffe plek voor goed Italiaans eten.
  • Jeroen heeft gegeten bij Madre, Vegan Mexicaans eten.
  • Gear blijft favoriet bij Wat Schaft de Podcast. Dus Jeroen test de Pizza steel. Een platte stalen plaat, speciaal voor pizza’s en brood. Minder opwarmtijd in de oven, beter voor de portemonnee.

Voor de Brigade

Zet allemaal in de agenda: 18 september 2022. De aller eerste Wat Schaft de Podcast Brigade dag. Een dag speciaal voor onze leden van de Brigade. Verder hebben we natuurlijk nog steeds de Tombola en doorlopende kortingen bij bedrijven als Firma Moes en Westland Peppers. Kijk op onze Ook leuk pagina voor meer informatie.

Van de Afslag

Helaas varen er met de huidige hoge dieselprijzen weinig boten uit om vis te kunnen vangen. Om deze reden zetten we het feuilleton Van de Afslag even in de koelkast. Na de zomer zullen we op een andere manier aandacht besteden aan duurzame vis. We willen op deze plek Woordvis bedanken voor alle lekkere vis die de afgelopen tijd de revue is gepasseerd.