Rijstpap met pijnboompitten

Deze verfijnde en troostrijke pap, die ooit was voorbehouden aan de hogere Koreaanse klassen, is heerlijk als winters ontbijt. Verdund met een beetje water is hij overigens ook lekker als soep. Gebruik alleen heel verse pijnboompitten, bij voorkeur biologische, want veel van de voor- verpakte pijnboompitten uit de supermarkt zijn al een beetje ranzig.  En de kwaliteit van de gebruikte pijnboompitten maakt voor dit gerecht echt het verschil.

 

Recept afdrukken Pin recept
No ratings yet

Rijstpap met pijnboompitten

Ingrediënten

  • 200 gram ronde witte of bruine rijst minstens 2 uur (of een hele nacht) geweekt in water
  • 100 gram pijnboompitten plus wat extra als garnering
  • ½ tl zeezout
  • 1 tl honing naar smaak
  • ½ tl zwarte sesamzaadjes

Instructies

  • Laat de rijst uitlekken en doe hem met de pijnboompitten in een keuken- machine. Laat de machine 2 minuten draaien tot alles fijngemalen is en schraap het mengsel af en toe van de wand van de kom. Giet er vervolgens geleidelijk 400 milliliter koud water bij en laat de machine draaien tot alles goed is gemengd. Giet het mengsel boven een kom door een heel fijne zeef of een met kaas- of neteldoek beklede zeef. Knijp zo veel mogelijk vocht uit de pulp. Gooi de pulp weg en giet het opgevangen vocht in een pan. Verwarm dit 2-3 minuten al roerende op laag vuur tot het dikker wordt. Laat de pap zachtjes aan de kook komen en kook hem al roerende nog eens 2 minuten of tot hij de gewenste consistentie heeft. Voeg eventueel extra water toe als je de pap te dik vindt. Doe het zout en wat honing erbij en voeg eventueel naar smaak wat extra van beide toe.
  • Schep de pap in kommen en strooi er wat pijnboompitten en sesamzaadjes over. Serveer direct.

Dit is een recept bij onze recensie van Onze Koreaanse Keuken van Jordan Bourke.

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.