
Deze limoen komkommersalade is een klassiek bijgerecht uit de Minangkabause keuken van West-Sumatra. Verwacht geen zoetigheid – de Minangkabau koken liever scherp dan zoet – en dat proef je in deze frisse, knapperige salade met flink wat pit van lomboks en rawits. Perfect als tegenhanger bij rijke, kruidige gerechten, of gewoon als zomerse smaakmaker op tafel. Let op: kokosolie smelt pas boven de 24 °C, dus kies in koelere maanden liever voor een vloeibare olie als koolzaad- of avocado-olie.
Recept voor limoen komkommersalade
Limoen-komkommersalade
Ingrediënten
- 3 sjalotten diagonaal in fijne plakjes
- ½ tl zout + extra
- 2 komkommers geschild en in zo dun mogelijke plakjes
- 2 biologische limoenen geraspt en uitgeperst
- 2 rode lomboks in fijne ringen
- 2 groene lomboks in fijne ringen
- 1 rode rawit in fijne ringen
- 1 groene rawit in fijne ringen
- 2 el kokosolie
Bereidingswijze
- Meng in een ruime kom de sjalotten met ½ theelepel zout. Zet opzij en laat 30 minuten intrekken. Voeg dan de komkommers, de rasp en het sap van de limoenen, rode en groene lomboks en rawits en de kokosolie toe en meng goed met je handen. Dek af en laat de smaken minimaal 4 uur op elkaar inwerken.
- Proef voor het serveren en breng eventueel verder op smaak met zout. Serveer op kamertemperatuur.
Rendang

Indonesische stoofgerechten met vlees, vis en natuurlijk ook veel vegetarisch
Wereldwijd gezien is Rendang een van de bekendste gerechten uit de Indonesische keuken. Op West-Sumatra, waar Rendang oorspronkelijk vandaan komt, is het echter geen gerecht, maar een bereidingswijze waarvan de verschillende stadia – van natte curry tot aan gekaramelliseerd en volledig ingekookt – eindeloos veel fantastische gerechten opleveren. Daarover gaat dit boek.
Luister onze hele aflevering over rendang, hier!
Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.