Podcast 49: Patat Friet

Eigenlijk is er maar 1 belangrijke vraag in het leven: “Wat is het nu, Friet of Patat”? In het Wat Schaft de Podcast team verschillen de meningen, maar over een ding is iedereen het eens: het lekkerste Friet Patatje is toch echt knapperig van buiten, zacht van binnen, zonder melige, teleurstellende toestand. En daarom zijn Jonas en Jeroen met hulp van Jesse op zoek gegaan naar de beste bereidingswijze van Patat Friet. Want hoe maak je die goudgele rakkers nu echt krokant en lekker, welke aardappel gebruik je en wat zijn dè tips van Jonas en Jesse voor de perfecte Patat Friet?

Uitnodigingen voor online kledingwinkel Best Secret (sponsor)

Wij hebben onze eerst sponsor binnen: Best Secret. Het is een online kledingwinkel waar je alleen op uitnodiging terecht kan. Ze voeren meer dan 3000 merken waaronder Lacoste, Champion en Vans. Dat zijn merken die wij toch al dragen. En met tot wel 80% korting en gratis retouren, was onze interesse gewekt.

Wij gaan het binnenkort zelf proberen, maar wij hebben ook al meteen uitnodigingen voor al onze luisteraars geregeld. Ga naar www.bestsecret.nl/watschaftdepodcast en meld je aan.

1. Drankje: Flavored Vodka

Het drankje waar het afstudeerfeestje van Jonas en Jeroen tig jaar geleden mee begon. Flavored Vodka op een hele lading droogijs, alles voor een dramatisch effect. Maak dit lekkere drankje door zelf wodka met Thaise kruiden te laten trekken: Sereh, Spaanse peper, laos en limoenblad bijvoorbeeld. Bewaar het in de vriezer en gebruik het bijvoorbeeld in een Bloody Mary of een screwdriver (wodka/jus).

2. Patat Friet

Jonas en Jesse zijn op zoek gegaan naar de beste Patat Friet. Dat kun je maar op een manier doen en dat is gaan proeven. Dus samen zijn ze bij verschillende snackbars gaan proeven en daaruit is gebleken dat een aantal zaken belangrijk zijn voor een fantastisch Patat Frietje. De ultieme Patat Friet heeft een lekkere smaak, is knapperig van buiten, zacht van binnen zonder melig te zijn. Om een simpel, goed Patat Frietje te maken zijn een aantal variabelen van belang:

 • Aardappelen
 • Het soort vet
 • De temperatuur
 • Wassen en drogen
 • Aantal keer bakken
 • Koelperiode en temperatuur
 • De vorm en dikte van de Patat Friet
 • De manier van serveren.

Aardappelen

Door te bellen met Kees Schouten van aardappelgroothandel Atlena BV hebben Jonas en Jesse de beste aardappelen gevonden. De beste soort om Patat Friet te maken is de Agria aardappel. Dit ras is mooi langwerpig met goede bakkwaliteiten en de kenmerkende gele vleeskleur. De reden dat Agria’s zo geschikt zijn is dat het zetmeelgehalte hoog is. Zo krijg je stevige Patat Friet. Bintjes werden vroeger veel gebruikt om Patat Friet te maken, echter is het niet meer rendabel om deze soort te telen en daarom zijn Bintjes nog slecht te vinden. Andere rassen die in aanmerking komen zijn Fontane, Markies en Innovator. Helaas kun je Agria’s niet in de supermarkt vinden, maar mocht er een aardappelkraam op de markt staan, dan kun je het hier altijd proberen. Of bestel ze online bij de aardappelshop.

Frituurvet

Patat Friet kun je in verschillende soorten vet bakken. Belangrijkste voor een goed Patat Frietje is het gebruik van vet dat al een aantal keer gebruikt is. De olie is dan al een beetje afgebroken en daardoor krijg je knapperige Patat Friet. Voor het bakken van de Patat Friet kun je gebruik maken van standaard frituurvet (iets slapper), Rijstolie (lekker knapperig) of Ossewit (traditioneel).

De ideale methode volgens Jonas en Jeroen

Jesse heeft vijf verschillende manieren onderzocht:

 • Gekochte Patat Friet uit de supermarkt
 • De gewone snackbar methode
 • De kwaliteits snackbar methode
 • De koud starten methode
 • De traditionele methode met dierlijk vet

Uiteindelijk hebben Jonas en Jeroen twee perfecte bereidingswijzes gemaakt die ze graag met de luisteraars van Wat Schaft de Podcast delen. De beste methode is gebaseerd op de Heston Blumenthal methode, maar dit is wel next level. Als dit je te veel moeite is, dan is de simpele methode een prima alternatief, vries de Patat Friet dan wel tussendoor in, dan worden de celstructuren afgebroken en wordt de Patat Friet knapperiger.

Patat Friet Mèt

Behalve de perfecte Patat Friet hebben Jonas en Jesse ook onderzocht hoe je een lekkere mayonaise zelf kan maken. Natuurlijk kan dit op de traditionele manier door in een kom een eidooier, mosterd, witte wijnazijn, zout te doen, goed door te roeren en vervolgens de olie toevoegen en met een garde tot mayonaise slaan. Echter is er ook een 10 sec variant met de staafmixer. Naar recept van Janneke Vreugdenhil met als belangrijkste geheim: voldoende vocht.

Recept afdrukken Pin recept
No ratings yet

6 seconde Wonder mayo van Janneke Vreugdenhil

Categorie: Saus
Porties: 300 milliliter

Keukengereedschap

 • staafmixer
 • smalle, hoge mengbeker

Ingrediënten

Instructies

 • Doe de eidooier, het water, de mosterd, azijn en het zout in de beker. Schenk de olie erop. Plaats de voet van de staafmixer op de bodem van de beker en schakel de mixer in. Beweeg hem rustig omhoog. Vaak is dit al voldoende om een dikke mayonaise te laten ontstaan. Zo niet, beweeg de mixer dan nog een keer rustig naar beneden en weer omhoog. Proef en maak zo nodig verder op smaak met zout, peper, extra azijn of mosterd.

Notities

Naar recept van Janneke Vreugdenhil in NRC

De hele wereld kent verschillende Patat Friet, denk aan de Patatas Bravas in Spanje of de Fish and Chips in het Verenigd Koninkrijk. Onze vriend Heston Blumenthal heeft ook naar die laatste uitgebreid onderzoek gedaan.

Een lekker Patat Frietje eten zonder zelf de moeite te doen? We hebben weer een mooie pagina gemaakt waar we alle tips van de luisteraars van Wat Schaft de Podcast bundelen. Heb jij fantastische tips waar je zelf ook weleens hebt gegeten? Vul het formulier in en we zorgen dat jouw tip erbij komt te staan!

  Beste patatkraam of frituur in Nederland of Vlaanderen

  3. Overige zaken die besproken zijn

  • Jeroen is begonnen in de Bad Food Bible. Alles wat slecht voor je is onderzoekt Aaron Carroll, of dit daadwerkelijk slecht is, of dat het een fabeltje is.
  • Jeroen heeft bij Duikelman een paellapan gekocht (voor 7 euro heb je er al een). Vervolgens heeft hij een heerlijke paella op de Kamado gemaakt, met de laatste Oosterschelde kreeft.
  • Jonas heeft weer op de sous-vide manier puree gemaakt samen met overheerlijke spareribs.
  • Aangezien Jonas tijdens het koken redelijk onhandig kan zijn was het hard nodig om nieuwe kleding te shoppen en dat heeft hij bij Best Secret gedaan. Daarnaast heeft Best Secret ook kookspullen, dus daar heeft Jonas zijn Patat Friet snijder gekocht.
  • Jeroen en Jonas zijn samen met hun vrouwen uit lunchen geweest bij Rijks. En daar hebben ze kennisgemaakt met Joris Bijdendijk, de gast van Podcast #50.

  4. Vegetarisch repertoire

  Het Vegetarisch repertoire van Wat Schaft de Podcast is een wekelijks terugkomende rubriek waarbij Jonas en Jeroen op zoek gaan naar lekkere recepten voor doordeweeks om het vegetarisch repertoire van de luisteraars uit te breiden, zodat men vaker voor een vegetarische optie zal gaan. Minder vlees, maar beter vlees, dat is het doel. Deze week heeft Jeroen een lekker gerecht meegenomen van een linzensalade met Geitenkaas. De Puy linzen, koken met kruiden en vervolgens meng je er zoete cherrytomaatjes, bleekselderij en zachte geitenkaas doorheen. Een heerlijke vullende, zomerse maaltijdsalade.