Podcast 32: Gebraden kip

Gebraden kip. Google het (‘perfect roast chicken’) en je ziet dat het blijkbaar niet zo eenvoudig is. Daar wilden wij meer van weten dus we zijn er weer eens vol ingedoken. Zeker twaalf pogingen hebben we gedaan om een perfect kippetje te maken met een volle kip smaak, smeuïge borst, vlees dat van de bouten valt en een velletje als glas. Of is dat soms teveel gevraagd?

Wij hebben zeker zes verschillende methodes geprobeerd en daar zijn er twee van die redelijk dichtbij het perfecte kippetje komen, maar we zijn er nog niet.

Buiten de deur was deze keer ook een hoofdbreker, want waar eet je een de perfecte gebraden kip op restaurant? Wij weten het niet, dus hopen dat jullie ons op de weg kunnen wijzen. Laat het ons weten via Instagram of via de mail.

Shownotes #32: Gebraden kip

1. Drankjes: Clos du Moulin & Clos du Chene Vert uit de Loire

De Clos du Moulin, een Chenin Blanc, komt van Thierry Germain, eigenaar van Domaine Des Roches Blanches. Deze wijnboer werkt volledig bio-dynamisch en hij is uitgeroepen tot La Revue Du Vin de France. Wit en geel fruit en iets exotisch, veel concentratie en nog steeds soepel. Je kunt deze wijn zelf bij Okhuysen bestellen

De Clos du Chene Vert is de rode wijn die goed past bij de gebraden kip. Zwart fruit, hout en iets aards, allemaal kenmerkend Cabernet Franc. Charles Joguet is de excentrieke wijnmaker annex kunstenaar die deze wijn produceert. Deze wijnmaker is eigenwijs en introduceert allerlei ideeën die later pas opgepikt worden op grote schaal. Deze wijn is te bestellen bij wijnkoperij Okhuysen

Kostbare en prachtige wijnen, omdat gebraden kip – naast entrecote en kreeft – de ideale basis is voor eetwijnen. Het vette en zoute in de kip zorgt bij beide wijnen voor een demping van de concentratie en daarmee komt het karakter van beide wijnen veel beter tot zijn recht.

2. Gebraden kip

Na onderzoek door de kookboeken van alle klassiekers: McGee, Bocuse, de Dikke van Dam en Heston Blumenthal zijn er verschillende technieken te vinden als het gaat om de perfecte gebraden kip. Jeroen heeft ongeveer twaalf kippen geprobeerd te maken. Alhoewel er een paar mooie lekkere kippetjes bij waren, blijft de zoektocht doorgaan naar de perfecte kip: een volle kip smaak, gare fall-of-the-bone poten, een smeuïge borst en tot slot een perfect velletje als glas. Bovendien moet de kip ook koud lekker zijn volgens Jeroen.

3. Overige zaken die besproken zijn

  • Gehaktballen kunnen prima gemaakt worden met broodkruimels van de bakker uit de broodsnijmachine
  • Jonas heeft een fantastische hack geleerd over de basilicum plant: afknippen zo laag mogelijk, net boven de vertakking. Geen harde stelen meer en het plantje blijft mooi vol
  • Bobba thee is heel goed zelf te maken, ook al is het niet echt lekker
  • Jeroen heeft het boek Vers Deeg gekocht, van Claudia Daamen (@foodfromclaudnine op Instagram)

4. Vegetarisch repertoire

Tuurlijk kan je curry from scratch maken. Tuurlijk kan je het ook met tofu of echt kip maken. Maar soms kiezen wij ook voor gemak en Japanse curry pasta is uniek van smaak en vegetarisch kipstukje smaken hier net als kip. Ondanks alle toevoegingen en bewerkingen is het gewoon een lekker en snel vegetarisch gerecht voor door de week. Sue us.