Podcast 44: Asperges

HET groenteseizoen waar zowel Jeroen als Jonas elk jaar weer naar uitkijken: het witte goud. Mooie witte asperges van de koude grond, dat is waar deze podcast over gaat. Hoe herken je goede asperges, hoe bereid je ze, en natuurlijk mooie vernieuwende recepten waar je zelf nog niet aan hebt gedacht, tot slot werpt Esther Heinenbach haar licht op het chemische proces van Asperges.

1. Drankje: Pinot Reserve van Dirler

Veel citrus, witte bloesem en heel veel concentratie. Dat heeft deze mooie witte Pinot Reserve van Dirler uit de Elzas. Een combinatie wijn van 50% Pinot Blanc en 50% Auxerrois. Daarbij heeft deze wijn een klein ziltje en een beetje bitter en dat zorgt voor een meer uitgesproken smaak dan een gemiddelde wijn die wordt gedronken bij de Asperges.

Aspergewijnbox in samenwerking met wijnkoperij Okhuysen

Asperges en wijn is een klassieke combinatie. Daarom hebben Jonas en Jeroen een mooie wijnbox samengesteld in samenwerking met Wijnkoperij Okhuysen. 6 flessen, 2 van de bovenstaande Pinot Reserve van Dirler en nog 4 flessen perfect passend bij de verschillende recepten die in deze aflevering genoemd worden. De Wat Schaft de Podcast Asperge wijnbox is bestelbaar bij wijnkoperij Okhuysen voor een mooi bedrag van €79,90.

Meer lezen over deze mooie wijnbox? Zie het artikel op onze Ook leuk pagina.

2. Asperges

Een goede verse asperge heeft geen houterige onderkant, een stevige kop, geen verkleuring en ze piepen als je de asperges langs elkaar wrijft. Het liefst zijn ze zo vers, dat ze ‘s ochtends gestoken zijn en dat ze ‘s avonds op het bord liggen.

UPDATE: we hebben een pagina toegevoegd met adressen waar je goed asperges kan kopen direct van de boer. Klik hier.

Door de asperges te hydrateren voor het koken zorg je ook voor een betere verdeling van de gaarheid. Vervolgens kun je de onderkant van de asperges verwijderen en dan is het tijd om te schillen. Geen leuk werk, wel heel belangrijk. Zie de filmpjes van René Ameling voor tips en tricks.

Bij dit lekkere recept voor Risotto van witte asperges en kaneel is het heerlijk om de Cuvée Boogie van Weingut Altenkirch uit de Wat Schaft de Podcast Asperge wijnbox te drinken.

Bij dit mooie gerecht is het lekker om een witte Rioja Alavese te drinken. Ook uit Baskenland. Deze wijn vind je natuurlijk in de Wat Schaft de Podcast Asperge wijnbox in samenwerking met wijnkoperij Okhuysen.

Bij dit gerecht is het heerlijk om de Saumur-Champigny, Domaine des Roches Neuves uit de Loire te drinken. Deze mooie, volle rode wijn uit 2018 zit ook in de Wat Schaft de Podcast wijnbox.

3. Overige zaken die besproken zijn

  • Jonas heeft lunch afgehaald bij Rosario. Lekker Mexicaans en betaalbaar.
  • Sinds de Thaise aflevering is Jonas helemaal into de Pad Thai en de salade met ei.
  • Indiase Biryani gemaakt: kip met marinade van specerijen en veel verse kruiden, zoals koriander en munt. Wil je dit ook maken? Het recept vind je hier.
  • Jonas heeft eindelijk frikandellen gegeten van de mannen van Le Frique. En een doosje frikandellen is te winnen voor iedereen die zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief van Wat Schaft de Podcast.
  • Jeroen heeft Nacho Cheese fingers gemaakt.
  • Hij heeft ook weer eens een Martinez gemaakt met Orbium Gin van Hendricks. Het recept staat ook bij ons op de site.
  • Jeroen heeft ook de Make Away Taco box van La Condesa afgehaald.

4. Vegetarisch repertoire

Jeroen kookt regelmatig vegetarisch en van zijn hand komt dan ook deze aflevering het Vegetarisch Repertoire. Goed voor een doordeweekse avond en lekker met groene asperges: een hartige taart met groene asperges en jonge geitenkaas.

Bij dit gerecht kan de mooie Sancerre Blanc, 2019 van Domaine de la Garenne uit de Wat Schaft de Podcast asperge wijnbox gedronken worden.