Zo maak je thuis een Koreaans BBQ

In onze podcast over de Koreaanse BBQ leggen we uitgebreid uit wat de Koreaanse BBQ is. Maar hoe kan je dat nou goed thuis maken? Heel makkelijk dus, maar dan helpt het om hier wat extra informatie over te lezen. We zetten alles even voor je op een rij.

De essentie van de Koreaanse BBQ is dat je vlees op een BBQ of een grillplaat bereidt  en dat je dat eet met allemaal bijgerechten. De manier van eten is net even anders. Je pakt een blaadje sla en daarvan maak  je een pakketje met vlees, rijst en bijgerechten. Het pakketje is groot genoeg zodat je het in 1 of 2 happen kan opeten. Het lijkt een beetje op een sushi rol of een taco. Het is een hele prettige manier van eten en ideaal als je gasten hebt.

Hoe ga je te werk? Je maakt eerst de basis: het vlees en daarna vul je de tafel met bijgerechten, een bak met sla, rijst en wat sauzen. Voor de Koreaanse BBQ in onze podcast hebben we een aantal bijgerechten gekozen met twee bereidingen van vlees.

De basis

De basis is rundvlees of varkensvlees, Entrecote, short ribs of buikspek. In restaurants is het vaak vers, maar regelmatig is het vlees goed gemarineerd. Het vlees kan je bereiden op een BBQ of grillplaat op tafel, maar je kan het vlees ook van te voren bereiden op een BBQ of in de keuken. Dan zet je de schalen op tafel en laat je mensen zelf een stukje vlees pakken en daar een hapje mee samenstellen. Bekijk de 2 recepten die wij op de site hebben staan.

De bijgerechten: de Banchans

Naast het vlees staat de tafel vol met een aantal bijgerechten, in het Koreaans heten dat de banchans. Dat zijn groenten die op een Koreaanse manier worden klaar gemaakt. Meestal worden ze gebakken of gekookt en dan aangemaakt met geroosterde sesamolie, zout en knoflook. Maar er zijn ook groenten gerechten die ingemaakt zijn met zoet, zout en zuur. Zoals kort gekookte taugé dat ingemaakt is met geroosterde sesamolie, zout en knoflook.  Of salade van dungesneden lente uien die aangemaakt zijn met de saus van sojasaus, suiker en Koreaanse chilivlokken. Een van de beroemde bijgerechten in de Koreaanse keuken is Kimchi. Het leuke van de Koreaanse BBQ is dat je eindeloos kan varieren met de bijgerechten. Deze gerechten serveer je dan ook op kamertemperatuur en die zijn goed van te voren te bereiden en te bewaren in de koelkast. Tijdens het eten pak je een blaadje sla en kies je wat vlees, daarna ga je de bijgerechten af en maak je een smakelijke combinatie. Wij hebben een lijst met banchans gemaakt waar je uit kan kiezen, maar als je banchans zoekt op internet kom je al snel heel veel recepten tegen. De bijgerechten zijn meestal makkelijk te bereiden.

De sauzen

Bij een BBQ staan vaak sauzen op tafel, maar in de Koreaanse keuken zijn dat geen ketchup of mayonaise. Nee, hier gebruik je of heel simpel geroosterde sesam olie met wat zout of speciale sauzen van gefermenteerde sojabonen. Voor de Koreaanse BBQ is er zelfs een officiële saus die je kant en klaar kan kopen: de Ssamjang saus. Dat is een combinatie van doenjang (gefermenteerde soja bonen) en gochujang (gefermenteerde soja bonen met Koreaanse chili). Dit is een umami rijke pasta die heerlijk is bij geroosterd vlees.

Tot slot

Naast het geroosterde vlees, banchans en de sauzen heb je ook nog rijst een slabladeren nodig. Heel veel slabladeren. Want je maakt elke keer een klein hapje door eerst een blaadje sla in je hand te leggen, daar doe je een klein beetje rijst op, daarbovenop leg je wat vlees, je kiest een klein beetje saus en 1 of twee bijgerechten. Je vouwt alles tot een klein pakketje en stopt het in je mond. Je kan de rijst overslaan of geen bijgerechten kiezen, het is helemaal aan de gasten om combinaties te maken die lekker zijn. Er is genoeg tijd, bier, genoeg vlees en sla op tafel om te kunnen variëren. Eet smakelijk

Onze podcast over de Koreaanse BBQ

Luister ook onze podcast die we hebben gemaakt over de Koreaanse BBQ, daarin gaan we uitgebreid in op het recept en proeven we een aantal gerechten.