Risotto met mosselen

Je kan ook een risotto maken met mosselen. Je gaart de mosselen eerst zoals je het normaal gewend bent, maar bewaar het kookvocht, dat wordt samen met wat visbouillon een heerlijke bouillon voor deze risotto met schelpdieren.

Recept afdrukken Pin recept
5 van 2 stemmen

Risotto met mosselen

Gang: Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: risotto
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Instructies

  • Gaar de mosselen in een pan, bewaar het kookvocht en doe daarvan 1 liter bij de visbouillon zodat je 1,5 l bouillon overhoudt. Snij 200 gram van de mosselen, die gaar zijn en uit de schelp, in stukjes. Bepaal zelf de grootte.
  • Hak de knoflook fijn met 4 eetlepels peterselie totdat er een fijn mengsel overblijft, zet apart.
  • Verwarm 1 eetlepel olie in een ruime en lage pan en doe de rijst erdoor en rooster de korrels tot ze warm maar niet te heet zijn. Voel met je vingers. Blus af met de wijn en laat het snel inkoken zodat de alcohol verdampt en niet bitter wordt.
  • Voeg 2 grote soeplepels hete bouillon toe en kook de risotto vrijwel beetgaar door steeds wat bouillon toe te voegen en door in de pan te roeren (15-19 min). Gebruik je Carnaroli rijst dan is de rijst klaar rond 15 minuten, gebruik je Arborio rijst dan duurt het ongeveer 19 minuten.
  • Als de risotto rijst 7 minuten in de pan zit verwarm je 4 eetlepels olie in een bakpan en smoor je het knoflook peterselie mengsel en de ansjovis op een laag vuur. Blijf 2-3 min roeren en voeg de gesneden mosselen toe met een 0,5 liter bouillon. Warm op een laag vuur duur, pas op dat het niet gaat koken, want dan worden de mosselen te taai. Roer alles door de risotto rijst als deze beetgaar is en aan het einde van de kooktijd.
  • Als de rijst bijna beetgaar en de juiste consistentie heeft, het liefste all’onda (nat) draai je het vuur uit en breng je de risotto op smaak met zout en peper. Voeg 2 eetlepels verse peterselie toe. Laat 1 tot 2 minuten rusten met een theedoek of deksel op de pan.
  • Serveer in voorverwarmde borden en sla een aantal keer met de vlakke hand onder het bord om de risotto mooi uit te spreiden. Voeg de achtergehouden mosselen toe, zorg ervoor dat deze niet koud zijn.

Notities

Dit recept is gebaseerd op een recept uit Tutto Risotto 

Podcasts over Risotto

In de podcast praten Jonas en Jeroen elke twee weken over lekker eten en drinken. In deze aflevering hebben we dit recept voor risotto met mosselen besproken. Luister de podcast via Apple podcast, Spotify of via deze player.

Photo by Shapelined on Unsplash

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.