Rauwe tartaar met bulghur en specerijen

Kibbeh nayeh, oftewel, Rauwe tartaar met bulghur en specerijen. Kibbeh nayeh is een feestgerecht en je kunt het ‘t beste vergelijken met verse tartaar. Er is ook een versie zonder bulghur: habra nayeh.

Een oud volksverhaal zegt dat kibbeh nayeh ontstond in de tijd dat christelijke monniken moesten vluchten voor de islamitische Ottomanen. Ze hielden zich schuil in grotten en konden geen vlees bereiden uit angst ontdekt te worden. Dus aten ze het vlees rauw en stampten ze het fijn tot een pasta: kibbeh nayeh. Andere verhalen zeggen dat kibbeh nayeh uit Syrië komt. Waarschijnlijk kan het allebei, want vergeet niet dat Libanon lang tot Greater Syria behoorde.

Recept afdrukken Pin recept
No ratings yet

Rauwe tartaar met bulghur en specerijen

Een waar feestmaal deze Kibbel nayeh.
Keuken: Libanees
Trefwoord: vlees
Categorie: Mezze
Porties: 4 personen

Keukengereedschap

  • keukenmachine of grote vijzel
  • ijsblokjes

Ingrediënten

Om erbij te serveren

Instructies

  • Ga naar je beste slager en vraag om zijn allerbeste, meest verse vlees, liefst met zo min mogelijk vet. Traditioneel geiten- of lamsvlees, maar rund kan ook. Ik meng dan meestal half tartaar en half gehakt. Als je slager het vlees niet 3 keer door de gehaktmolen kan halen, mix het gehakt dan thuis nog fijner in je keukenmachine. Voeg eventueel 1 ijsblokje toe of leg het vlees voor je begint 30 minuten in de vriezer.
  • Snijd de ui heel fijn. Spoel de bulghur goed af. Doe het gehakt in de keukenmachine en voeg de ui, 7-spice, eventueel de munt en de bulghur toe. Mix tot het vleesmengsel lichter van kleur en bijna als crème is. Als je een grote vijzel hebt, kun je dit ook in de vijzel doen.
  • Spreid het gehaktmengsel uit over een schaal in een mooie cirkel of ovaal van 2-3 centimeter dik. Maak er een mooi patroon in met een mes of lepel. Besprenkel met de olijfolie.
  • Leg er groene chilipepers en ui, peterselie en munt omheen. Geef er meer olijfolie, fleur de sel en Aleppo-peper bij. Serveer eventueel met arak met ijs, als je dat drinkt.

Notities

TIP
Extra lekker met lever en vet! Voor de liefhebber: maak dit gerecht met rauw vet en lever van lam. Vraag aan je slager of hij ook ultravers rauw vet en lever van het lam heeft. Snijd het in kleine blokjes. Serveer op een bord met een bergje 7-spice en een bergje fleur de sel. Doop de blokjes in beide voor je ze opeet.
Dit recept komt uit de Bijbel van de Libanese Keuken van Merijn Tol

Dit recept komt uit de Bijbel van de Libanese Keuken van Merijn Tol

Podcast over de Libanese Keuken

Luister ook onze Podcast over de Libanese Keuken waarin dit recept voor Kibbeh nayeh uitgebreid wordt besproken. Elke twee weken praten Jonas en Jeroen over lekker eten en drinken. Luister de Podcast via Apple Podcast, Spotify of via deze player.

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.