Podcast 55: Messen

Na de stage van Jeroen in de bakkerij van de gebroeders Niemeijer (zie ook onze podcast #51), kon Jonas natuurlijk niet achter blijven. Voor deze aflevering ging Jonas dan ook op stage bij Jaap van firma Moes. Firma Moes: als het knipt of snijdt, dan hebben zij het in huis. In deze podcast wordt alles besproken over messen, welk mes mag niet ontbreken in jouw keukenla, of liever gezegd welk mes mag niet ontbreken aan jouw magnetische strip?

Van aankoop, tot bewaren tot het onderhoud van de messen, alles wat jij wil weten komt aan bod in deze aflevering. En ben je enthousiast geworden na deze aflevering en ben je ook toe aan een uitbreiding van je messencollectie? Ook dan hebben we iets leuks voor je!

Wijnblad Vinee Vineuse van Wijnkoperij Okhuysen (sponsor)

Okhuysen levert in heel Nederland heerlijke wijnen uit Frankrijk en de rest van de wereld, van exclusief tot wijnen voor alledag. De verhalen achter de wijnen lees je in hun wijnblad Vinee Vineuse. Meld je aan op www.okhuysen.nl/watschaftdepodcast

Uitnodigingen voor online kledingwinkel Best Secret (sponsor)

Best Secret: een online kledingwinkel waar je alleen op uitnodiging terecht kan. Ze voeren meer dan 3000 merken waaronder Lacoste, Champion en Vans. Dat zijn merken die wij toch al dragen. En met tot wel 80% korting en gratis retouren, was onze interesse gewekt.

Wij gaan het binnenkort zelf proberen, maar wij hebben ook al meteen uitnodigingen voor al onze luisteraars geregeld. Ga naar www.bestsecret.nl/watschaftdepodcast en meld je aan.

1. Drankje: Roussette uit de Savoie

https://www.okhuysen.nl/assets/images_wijn/resized/86674_large.png

Een witte wijn gemaakt van 100% altesse. Voor deze topcuvée worden de druiven in verschillende plukrondes geoogst. Hele trossen worden lang en zachtjes geperst en daarna vergist op lage temperatuur voor maximale expressie. Gevolgd door een opvoeding op grote houten vaten op de fijne gistsporen. Natuurlijk verkrijgbaar bij Okhuysen.

De wijn wordt bewaard met het Coravin systeem. Omdat de kurk in de fles blijft en de wijn met behulp van Argon uit de fles wordt geperst, kan de wijn maanden goed blijven. Ideaal als je de fles niet meteen wil opdrinken. Leden van de Brigade krijgen korting bij aanschaf van een Coravin systeem. De kortingscode krijgen zij gemaild.

2. Messen

Voor deze podcast is Jonas in de wereld van de messen gedoken. Net zoals Jeroen met de gebroeders Niemeijer heeft gedaan, zo heeft Jonas stage gelopen bij Firma Moes in Amsterdam.

Al ruim 80 jaar is Firma Moes een begrip in Amsterdam en omstreken. 80 jaren ervaring in het beoordelen en bewaken van kwaliteit maken van Firma Moes een vertrouwd adres voor al uw knip-en snijgereedschap, slijpwerk en onderhoud. Bij aankoop of slechts oriëntatie wordt u geholpen en geadviseerd door alweer de derde generatie ondernemers met enthousiasme en geduld. De regel “als het knipt of snijdt heeft Firma Moes het in huis” kunt u vrij letterlijk nemen.

In zijn stage heeft Jonas meer geleerd over soorten messen en de materialen van messen, messen leren slijpen, en hij heeft alles geleerd over het opbergen en onderhouden van messen. Wil je meer weten over welk basisset iedereen eigenlijk in zijn keuken moet hebben liggen? Jonas heeft er een blog over geschreven op onze ook leuk pagina.

Denk vooral aan de onderstaande punten:

 • Neem de tijd om een mes te kiezen
 • Duitse of Japanse messen
 • Basisset van Koksmes, officemes & universeel mes
 • Check of je mes scherp is tegen het licht
 • Onderhouden met aanzetstaal of slijpstaaf, maar niet elke keer
 • Wees zuinig op je messen en berg ze goed op

Wat Schaft de Podcast Messen

Om het onze luisteraars makkelijk te maken hebben wij met Firma Moes een aantal messen uitgezocht die niet mogen ontbreken in de keuken van elke thuiskok. In ons bericht op de ook leuk pagina vind je alle informatie. Deze messen zijn bij ons in de webshop te koop of in de winkel van Firma Moes. Brigade leden krijgen tot en met 24 december maar liefst 15% korting in de webshop!

3. Overige zaken die besproken zijn

 • Jeroen heeft zelf sambal gemaakt met pepers uit de Boere Bonte zak.
 • Twee leden van de brigade hebben het nieuwe kookboek 365 dagen samen koken van Francesca Kookt getest. Samen met het kookboek is er ook een spel uitgebracht om met kinderen over eten te praten en het aan tafel gezellig en leuk te maken. Ook dit spel is uitgebreid getest door onze brigade leden. De Surinaamse bami van Francesca was een ultiem succes en daarvan mogen wij het recept ook delen.
 • Jonas heeft zelf Pad Thai gemaakt, maar vond het niet heel makkelijk. Het gerecht werd zijn inziens snel papperig.
 • De Swarte Ruijter, een klassiek restaurant in Holten. Jonas heeft hier heerlijk gegeten in een prachtige omgeving
 • De aubergines in pittige szechuansaus waren een succes in huize Nouwen. Dus natuurlijk delen we dan graag het recept met onze luisteraars.

4. Van de Afslag

Deze week hebben we in samenwerking met Woordvis weer een lekker recept voor ons onderdeel Van de Afslag klaar staan. Een stevige vis, denk bijvoorbeeld aan schol, zeebaars, rog of  poon en dan hard aangebakken in een lekkere kruidenkorst. Deze bereidingswijze komt uit de Amerikaanse keuken, uit Louisiana wel te verstaan. Eet deze pittige hard aangebakken vis met een bonensalade, bonenstoof of een lekker pilav.