No waste groenten van Sophie Gordon 

Een kookboek tegen verspilling. Veel mensen zijn zich bewust van de foodprint van ons eten. Die kun je verminderen door ingrediënten te kiezen die in seizoen zijn. Of door slim om te gaan met verspilling. Over deze onderwerpen is er nu een kookboek vol tips. In het kookboek ‘No waste GROENTEN – van wortel tot loof in 6 seizoenen’ inspireert kok en schrijver Sophie Gordon de dagelijkse thuiskok om seizoensgebonden aan de slag te gaan met groenten. Ook op manieren die je zelf nog niet had bedacht. No Waste GROENTEN  van uitgeverij Good Cook is een mooi, dik boek,  voor iedereen die wat bewuster wil koken.

 Geschreven en proefgekookt door Mirjam Borsboom 

Kliekjesfilosofie

Het thema van aflevering #111 van Wat Schaft de Podcast is kliekjes. Heeft die aflevering je interesse gewekt? Dan is dit boek wellicht ook interessant voor jou. Sinds de aflevering is het een terugkerend thema in ‘Het Menu’ en de andere afleveringen van Wat Schaft de Podcast: restverwerking, of ‘no waste’ zoals Sophie Gordon het noemt. In de inleiding van No Waste GROENTEN legt Sophie Gordon haar ‘kliekjesfilosofie’ uit. 

Sophie Gordon is een Engelse kok die een aantal jaar in Australië heeft gewoond. Dit boek is ontstaan uit haar passie en liefde voor koken, groenten en de planeet. Gordon kookt het liefst lokaal en seizoensgebonden. Gordons doel met No Waste GROENTEN is om je te motiveren en inspireren om – met de seizoenen mee – alles van de beschikbare groenten te gebruiken. Ook wil ze je laten zien dat je de gewoonte om een aantal keer per week veel ingrediënten te kopen voor een recept los kunt laten: met dezelfde seizoensgroenten kun je heel veel verschillende gerechten maken.

Dit kookboek heeft de ambitie om je te leren dat je recepten niet als iets dat vaststaat hoeft te nemen. Je kunt improviseren en variëren met wat je nog in de koelkast hebt. Dit is enigszins paradoxaal, want het is immers een kookboek met recepten. Gordon lost dit op door steeds een reeks aan recepten te geven voor dezelfde groente en elk recept gaat vergezeld met “no waste tips”.

No waste tips

Bij elk recept staat een uitgebreide paragraaf waarin wordt uitgelegd wat je met de restjes van het recept of een ingrediënt kan doen, hoe lang iets houdbaar is, welke ingrediënten je kunt vervangen of toevoegen (als je nog andere restjes in de koelkast hebt) en hoe je verspilling tegengaat. De tips zijn leuk en inspirerend om te lezen en maken dit boek leuk en anders. Zo wordt deze recensie geschreven met een kop thee van verlepte venkeltopjes die anders in de prullenbak waren beland. 

Bladspiegel No waste groente p144-145

6 seizoenen

Het boek is opgedeeld in 6 seizoenen: lente, vroege zomer, midden in de zomer, herfst, vroege winter en diepe winter. Elk hoofdstuk of seizoen focust zich op 5 verschillende soorten groenten of fruit die in dat seizoen beschikbaar zijn. 

Dat het boek zich primair op groenten richt, zal met de titel No Waste GROENTEN geen verrassing zijn. Het boek is daarnaast ook volledig veganistisch (vegan). Vlees en vis wordt niet vervangen of gemist met zoveel groenten in overvloed. Gordon grijpt zo nu en dan wel naar een vervanger voor zuivel en kaas door o.a. het gebruik van edelgistvlokken en zelfgemaakte kaas op basis van noten. Indien gewenst, laat dit zich ook goed vervangen door het origineel, bijv. in de recepten voor pesto (met o.a. wortelloof of broccoli). Het enige recept met edelgistvlokken dat is getest, viel niet in de smaak.

Aan de slag in de lente en vroege zomer

De recepten in het boek zijn eenvoudig, en bijzonder geschikt voor doordeweeks. Niet elk recept heeft een foto. Sommige recepten zijn voor 2 personen, andere voor 4 of 6 personen. De recepten geven geen verwachte kooktijd aan, maar zijn allemaal met een beperkte kooktijd en geschikt voor een beginnend chef. Het kookboek is oorspronkelijk in het Engels geschreven, maar dat merk je niet terug in de recepten. De vertaling klopt.

No waste GROENTEN bevat met name Europese recepten, met soms een uitstapje naar de Aziatisch of Arabische keuken. Veel terugkerende smaakmakers zijn mosterd, sojasaus, oregano, gerookt paprikapoeder en verse kruiden. 

De receptuur is niet vernieuwend, maar geeft vooral inspiratie over wat je kunt doen met de zoveelste courgette of broccoli. Het proefkoken is beperkt tot het huidige seizoen (lente/vroege zomer en stiekem al een tomatenrecept uit midden in de zomer). 

Gnocchi met geroosterde venkel en pesto én knapperige aardappelschillen 

Het recept geeft duidelijke instructies en het eindresultaat is wat je ervan verwacht: knapperig gebakken gnocchi met stukjes venkel en pesto. Dé reden om dit recept te testen was de knapperige aardappelschil. Na het schillen van de aardappels werden de schillen met een laagje olie opgezet in een pannetje en gebakken tot ze knapperig werden. Je laat ze afkoelen en besprenkelt ze met veel zout: dit lijkt op chips! Deze thuiskok was vergeten de schillen over het gerecht te strooien, dus de schilletjes zijn ’s avonds apart opgegeten, als snack.

Tomaten gevuld met rijst (Griekse stijl) 

Ook een gerecht dat exact volgens verwachting is: Gordon vraagt je de rijst lang genoeg te koken zodat je zeker weet dat je gare rijst in de tomaat hebt. De rijst is goed op smaak. Wel had ik veel meer rijst dan in de tomaten paste. Het restant bleek de volgende dag een perfecte lunch. 

Tomaten gevuld met rijst (links van Marleen, rechts foto uit het boek)

Mijn moeders beste limabonen 

Voor een recept meerdere verse kruiden gekocht, wat blaadjes gebruikt en ligt het langzaam te verleppen in de koelkast? Dit is het perfecte recept om alle restante verse kruiden (inclusief wat steeltjes) in te verwerken. Een blik bonen wordt op een eenvoudige manier omgetoverd in een lekker en eenvoudig bijgerecht. Door het verwarmen van de citroensap werd het geheel wel wat bitter. 

Limabonen (links van Marleen, rechts uit het kookboek)

Sri Lankaanse gebakken sperziebonen en sjalotten 

Wederom een duidelijk en makkelijk te volgen recept, al duurde het garen van de boontjes een stuk langer dan was aangegeven. Hoewel het eindresultaat perfect leek op de foto, was ik teleurgesteld door de smaken. De boontjes smaakten te vlak en laf, ik had diepere Aziatische, uitgesproken smaken verwacht.

Sperziebonen (links van Marleen, rechts uit het kookboek)

Geroosterde abrikozen met karwijzaad en geroosterde quinoa 

Het was niet het plan dit recept te maken, maar op de markt werd ik verleid door de eerste goedkope abrikozen. Na twee dagen begonnen ze al te zacht te worden, dus tijd om te verwerken. In dit geval heb ik slechts een half recept gemaakt: abrikozen uit de oven met karwijzaad. Ik was aangenaam verrast door de combinatie, de abrikozen kregen een hartige smaak. 

Veel inspirerende tips

No Waste GROENTEN staat vol met vegetarische, dagelijkse, eenvoudige recepten voor de doordeweekse thuiskok. Inspirerender dan de recepten zijn de tips en vele suggesties die Sophie Gordon doet om van je groenten nog meer te maken dan je al doet.

Recepten uit het kookboek No waste groenten