Help mensen die hun boodschappen niet meer kunnen betalen

Er zijn in Nederland ruim 400.000 mensen die geregeld niet genoeg geld overhouden om hun boodschappen te kunnen betalen. Het Rode Kruis helpt mensen in voedselnood in Nederland met boodschappenkaarten. Jij kan deze hulp ondersteunen door boodschappenmaatje te worden.

De laatste twee jaar komen mensen in de problemen omdat ze bijvoorbeeld hun baan hebben verloren of omdat hun vaste lasten zijn gestegen. Ze houden nauwelijks geld over om boodschappen te doen. Steeds vaker zijn er schrijnende verhalen, bijvoorbeeld over gezinnen waar de ouders een maaltijd overslaan zodat hun kinderen kunnen eten. Of huishoudens waar alleen nog maar pannenkoeken worden gegeten omdat het goedkoop is. 

Vaak vinden gezinnen die geldnood hebben de weg naar de hulpverlening niet goed. Dat kan zijn vanwege schaamte of omdat ze de taal nog niet spreken. Voedsel is in veel huishoudens vaak een sluitpost, omdat eerst andere hoge, onvermijdelijke kosten moeten wordenbetaald.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt gezinnen in Nederland die nu niet in aanmerking komen voor reguliere hulp met boodschappenkaarten. Een boodschappenkaart is eigenlijk een soort tegoedbon voor de supermarkt. Het mooie daaraan is dat mensen met een boodschappenkaart zelf kunnen kopen wat ze nodig hebben. Gewoon, in de supermarkt. Deze manier van hulpverlening draagt ook bij aan een gevoel van eigenaarschap, keuzevrijheid en menswaardigheid.

Op een boodschappenkaart staat € 17,50. Dit is gebaseerd op een indicatie van het Nibud. Voor gemiddeld € 2,50 kun je een warme maaltijd maken. € 17,50 staat dus voor een warme maaltijd per dag, zeven dagen in de week. Op dit moment zijn er kaarten voor Albert Heijn en Jumbo. Voor het uitdelen van de boodschappenkaarten werkt Het Rode Kruis samen met lokale partners. Die lokale partners zijn bijvoorbeeld kleine stichtingen, organisaties en wijkcentra. Het doel van zo’n organisatie moet echt zijn om de persoon in nood verder te helpen. 

Wordt boodschappenmaatje

Als je Boodschappenmaatje wordt bij Het Rode Kruis, dan wordt je eigenlijk donateur voor  zes maanden. Dus net zo lang als Het Rode Kruis iemand helpt. Maar er zitten nog een paar mooie voordelen aan. Eén is dat je zelf kunt kiezen voor welk bedrag per maand je boodschappenmaatje wordt. Twee is dat je iedere maand een update krijgt via WhatsApp of e-mail over hoeveel maaltijden je al hebt gedoneerd. En je krijgt indrukwekkende verhalen over de mensen die onze hulp geven of krijgen. En drie, is dat het na zes maanden ook automatisch weer stopt.

Word Boodschappenmaatje voor zes maanden en help iemand met een of meer maaltijden per maand.