De zomertruffels uit Umbrië

Afgelopen juli verzond Adje Middelbeek 5 kilo zomertruffels vanuit Umbrië naar Jonas en Jeroen in Nederland. De gezamenlijke bestelling van luisteraars van de Wat Schaft de Podcast. 

Het was een uit de hand gelopen experiment. Adje Middelbeek, eigenares van Podere del Buongustaio, een culinaire B&B op het platteland van Umbrië is bevriend met Jonas. Ze had al wel een smakelijk vertelt over haar buurman Alessio. Hij komt uit een familie van ‘Cavatori’, het Italiaanse woord voor truffelzoekers en dat is niet zo vreemd want in de bossen rond het huis van Adje zit het echt vol met truffels.

‘Wat als we aan een paar luisteraars vroegen of ze interesse hadden in de truffels van jouw buurman?’, vroeg Jonas aan Adje. Daar hadden Adje en Alessio wel oren naar. Direct van de truffelzoeker komen ze kakelvers aan. De belangstelling was echter groter dan verwacht en dus werd er 5 kilo ‘besteld’. Een flinke klus voor Alessio en zijn honden Luna en Pilo.

“Voor hun is truffels zoeken als spelen en dat is duidelijk te merken, als je met Alessio mee gaat op truffeljacht”, vertelt Adje. “Luisteren is zeker voor Luna niet haar sterkste kant en Pilo is nog in opleiding, dus die doet voor spek en bonen mee.”

Het truffelseizoen start in juni

Het seizoen voor de zwarte zomertruffel start in juni en loopt tot oktober. “Op veel plekken zie je dat de grond behoorlijk is omgewoeld en aan de sporen is duidelijk te zien dat de wilde zwijnen Alessio voor zijn geweest, die hebben al een heerlijke maaltijd achter hun kiezen.”

Toch is er nog genoeg over, zeker als het voorjaar vochtig is geweest, zoals dit jaar. “Opeens begint Luna als een gek te graven en heeft al snel een knoeperd van een truffel in haar bek. Je ziet aan heel haar houding dat ze hem eigenlijk het liefst naar binnen wil schrokken, maar dan brengt ze hem toch netjes naar haar baasje. De honden weten heel goed dat ze de grote truffels moeten afgeven en dat ze de hele kleintjes mogen opsnoepen”, legt Adje uit.

 

De donkere zomertruffels zijn subtieler en zwakker van smaak dan de witte wintertruffel. Ze ruiken aards, met tonen van hazelnoot. Als je ze te lang bewaart, beginnen ze langzaam naar ammoniak te ruiken. Opeten moet je dus binnen een paar dagen doen. Adje deelt graag haar lievelingsrecepten met truffel. Want koken doet ze graag. En gelukkig komt Alessio vaak buurten en geeft hij haar geregeld wat truffels cadeau.

Podere del Buongustaio

Benieuwd naar de culinaire B&B van Adje Middelbeek? In Podere del Buongustaio (betekent: landgoed van de goede smaak) organiseert ze verschillende culinaire activiteiten voor haar gasten. Zo is er in oktober een food&wijn reis met chef-kok Joop Zwiep. Heb je interesse? Bekijk de website van Adje Middelbeek: poderedelbuongustaio.it.