Nomnomnom van Dorothy Porker

Nomnomnom van Dorothy Porker is een wat tegendraads kookboek met een vleug humor, voor de lekkere trek en zonder al teveel poespas in de keuken. Met fantastisch creatieve foto’s en simpele recepten met vaak een Aziatische twist.

Geschreven en proefgekookt door Katja Workel

Nomnomnom – eet jezelf gelukkig in 50 grenzeloze recepten – is geschreven door Dorothy Porker (ook wel bekend als Vette Sletten). Hoeveel bijzonderheden kun je al treffen in de aftrap van een recensie? Dit blijkt kenmerkend voor dit verrassende en ietwat tegendraadse kookboek van Fontaine uitgevers (155 pagina’s).

Dorothy geeft je recepten die ‘lekker zijn en waarbij je zelf maar kijkt hoe moeilijk je het jezelf maakt’. Een kookboek voor mensen die van lekker eten houden, maar niet mee willen in hypes en hokjesdenken van gezond, de beste manier van bereiden, alleen vegan en zo meer. Veel variaties van vegan tot vlees en van niet per se heel veel calorieën tot lekker een ‘vette’ bek.

Snelle, grote en zoete trek

Het zijn slechts 50 recepten, een echte lijn zit er niet in, behalve dan snelle, grote en zoete trek. Niet echt een boek voor de gevorderde kok en toch ook een heerlijk boek om niet te ingewikkeld te (hoeven) doen. Schrik dus niet van soms een pakje in een recept (bijvoorbeeld voor bbq-saus), maar gelukkig toch ook met suggesties hoe je dingen zelf kunt maken (zoals seitan).

De voorraadkast

Het boek neemt je mee in wat je in je voorraadkast zou moeten hebben en welk materiaal erg handig is. Een mix van te voor de hand liggende ingrediënten tot niet alledaagse producten die een ritje naar de toko vragen.
De Indische roots van Dorothy verklaren dat een goede toko in de buurt geen overbodige luxe is. Veel gerechten hebben sowieso een Aziatische twist.

Nomnomnom

Bladspiegel: Nomnomnom, p 70-71

 

Luchtig en met humor

Nomnomnom brengt je in een vrolijke stemming door de luchtigheid en humor maar nog meer door de fantastische foto’s. Het is een handzaam boek – net wat langer dan A5-formaat – kleurrijk, met een harde kaft en een wat retro stijl. Die foto’s maken het boek echt uniek: wat een kunstwerken zijn dat, origineel, verfrissend en creatief. Keerzijde is wel dat veel gerechten geen voorbeeldfoto hebben van het resultaat, aan de opmaak kun je dus je eigen invulling geven.

Fijne inspiratie voor makkelijke recepten

Noem het guilty pleasures, comfortfood of gewoon fijne toegankelijke recepten, als je door dit boek bladert, wil je bijna elk gerecht wel uitproberen. Eerder doordeweeks als je wel lekker en eens iets anders wilt eten maar niet te ingewikkeld wilt doen. Gochujang tartiflette, patatje Californië, curry laksa of een tofugehakt, allemaal recepten die goed te doen zijn. Het Leids Ontzet-kroketje is een uitzondering en daarmee extra bijzonder. Voor tienerkinderen is het een mooie uitdaging om het repertoire wat uit te breiden, voor de ervaren kok fijne inspiratie voor makkelijkere recepten.

Makkelijk te volgen

De recepten zijn makkelijk te volgen, alles klopt wel en je wordt er in duidelijke stappen meegenomen. De leesbaarheid had wat beter gekund, met meer witregels. De layout is mooi, met veel lege vlakken, die zouden beter gebruikt kunnen worden in het recept zelf, dat is een niet storend detail. Makkelijke recepten dus voor de net iets meer dan beginnende kok, een 2 op een schaal van 5.

De Indische kipsalon side by side. Links: Katja Workel, rechts: Nomnomnom

 

Gemaakte recepten uit Nomnomnom

Twee hartige recepten sprongen er voor mij uit om uit te proberen. De bulgogi nacho’s(p. 50) is een originele variant op een Mexicaanse nachoschotel en dat vind ik gezellig en relaxed eten. Het resultaat: ontzettend lekker, makkelijk te maken en verrassend qua smaken.

De kipsalon (p. 53) klonk grappig en zou de tieners aanspreken. Uiteindelijk is het een recept wat nog best veel tijd kost en gebruik van de frituurpan en dat is het niet echt waard. De smaak is eigenlijk niet heel bijzonder, al is de mayonaise met sambal en de acar wel een blijver!

Een keuze uit het zoete aanbod: lemon meringue cookies (p. 127), deze klonk door de ingrediënten erg goed. Helaas kwamen de koekjes ook na drie keer proberen er niet goed uit, ze bleven zacht. Of dat ligt aan het gebruik van patentbloem i.p.v. de geadviseerde Zeeuwse of Amerikaanse bloem is niet duidelijk. En ze zagen er ook niet echt appetijtelijk uit; maar wat waren ze desondanks ongehoord lekker!

Lemon meringue cookies side by side. Links: Katja Workel, rechts: Nomnomnom

 

Geweldige foto’s, frisse lay out

Nomnomnom is een fraaie aanvulling in een breed kookboekenrepertoire, de geweldige foto’s en de frisse layout maken het een heerlijk boek om doorheen te bladeren. De gevorderde kok slaat hem waarschijnlijk over, voor de jonge kok met vaak een voorliefde voor een wat calorierijke keuken is het vast een verrassing. Voor de lekkere vette trek en dan net even anders!

Dorothy P0rker, Nomnomnom, eerste druk, 1 augustus 2021,  160 pagina’s. ISBN 9789046827611

[su_button url=”https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1025041&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fs%2Fnomnomnom%2F&name=bol.com” size=”6″]Koop Nomnomnom[/su_button]