Dit is de basisset van Keukenmessen

Als je voor het eerst keukenmessen gaat aanschaffen dan vraag je je af: welke keukenmessen heb je minimaal nodig? Wat is de juiste basisset van messen voor in je keuken? Dat lijkt ingewikkeld, maar dat is het eigenlijk niet. Je essentiële basisset van keukenmessen bestaat uit 3 messen.

1. Het Koksmes

Het belangrijkste mes voor in je keuken is het koksmes. Het is een relatief groot mes met een breed lemmet (snijgedeelte). Daardoor kan je veel groenten snijden, kan je een grote ui in 1 keer door midden snijden, maar ook vlees en vis snijden.  Er is veel ruimte tussen het heft (handvat) en de snijplank. Daardoor kan je het goed vastpakken en komen je knokkels niet op de snijplank. Het koksmes is in verschillende groottes verkrijgbaar, maar het meest gebruikte lengte van het lemmet is 20 cm. Je kan ook kiezen tussen Duitse of Japanse koksmessen. In Japans worden Santoku’s het meeste gebruikt als werkpaard in de keuken.

2. Het Officemes

Het tweede mes dat je nodig hebt is gelijk je kleinste mesje voor in de keuken. Het is een allround mes voor de kleine klusjes in de keuken. Zoals aardappels schillen, kroontjes uit tomaten halen. Het voordeel van het mesje is dat het goed in de hand ligt en dat je er kleine snijbewegingen mee kan maken. Ook het officemes is in verschillende afmetingen te koop. Pak het mes vast bij je aankoop en bedenk of het lekker in de hand ligt en dat je er makkelijk mee kan snijden. Mocht je het mesje willen gebruiken om groenten op een plank te snijden dan zullen je knokkels de plank raken. Dan pak je eigenlijk je koksmes erbij.

3. Het Universeelmes

Het derde onmisbare mes voor in je keuken is het universeelmes. Dat zit tussen een officemes en een koksmes in. Het is iets langer dan een officemes, maar het heeft een smaller lemmet (snijgedeelte) dan een koksmes. Je gebruikt het mes als het koksmes te groot of onhandig is of als je wat meer met het mes moet draaien en subtieler te werk wilt gaan. Omdat het mes van smaller is, kan je makkelijker snijbewegingen maken of grote groenten schillen.

4. Andere messen

Met bovenstaande 3 messen kan je goed uit de voeten in de keuken en meer heb je eigenlijk niet nodig. Maar als je toch wat meer messen wilt denk dan aan een fileermes, een uitbeenmes, een trancheermes en een broodmes. Als je een basisset van messen wil kopen, controleer dan goed of de basis 3 messen erin zitten en dat er geen onnodige messen tussen zitten. Daarnaast is het kiezen van een mes heel persoonlijk. De een wil een zwaar mes, de ander vind een licht mes fijner. Sommige mensen zweren bij Europese messen en anderen weer bij Japanse messen. Neem de tijd om een mes te kopen en houdt ze scherp.