De heren zijn deze week weer all over the place. Jesse bleef hangen bij het ingeblikte vlees in de supermarkt en vroeg zich af of dat eigenlijk lekker is. Jeroen werd getriggerd door een meme op Instagram over samen koken. Kook je liever alleen of gezellig met zijn tweeën? Jonas tenslotte heeft het over het Vietnamese kookboek An Com dat dit voorjaar is uitgekomen.
Canned meat
Een blikje corned beef was voor Jesse de aanleiding om zich te verdiepen in ingeblikt vlees. Sardines en tonijn eten we massaal uit blik maar vlees lijkt uit de gratie. Is het ronduit vies of is er meer aande hand? En wat is het verschil tussen de ingeblikte variant en de corned beef van de slager?
Het blijkt dat ‘corned’ komt van de grootte van de zoutkorrel waarmee het vlees gezouten is. Oorspronkelijk is Corned Beef dus ook met zout geconserveerd vlees. Een echte slager maakt het nog met een pekel. Dat is heel anders dan de ingeblikte variant op basis van een pasta. Uitgevonden begin vorige eeuw en de motor achter de twee wereldoorlogen toen het product niet aan te slepen was.
In Nederland wordt ingeblikte corned beef niet veel gegeten en de variant van de slager ligt vooral bij de oude generatie op de boterham. Maar in veel Aziatische landen en met gebieden waar vers transport moeilijk is blijft het ingeblikt vlees ongekend populair. Zo is er in Indonesie het ‘gerecht’ met de welluidende naam ‘Internet’, een ware cult-hit met corned beef en jawel Indomie – nog zo’n culinair hoogstandje:
Jesse kwam ook een populair recept tegen voor de Corned Beef Hash en de Firetruck die vooral zo heet vanwege de hoeveelheid pepers.
We concluderen dat je met ingeblikt vlees heerlijk onverantwoorde snacks en sandwiches kan maken maar dat smaak, afkomst en duurzaamheid op zijn minst dubieus zijn.
Samen koken
Jeroen zag een meme voorbij komen met de titel ‘Cooking together is a form of intimacy’ en vroeg zich net als de eerste reactie af: is dat eigenlijk wel zo?
We komen er niet helemaal uit, het heeft natuurlijk alles te maken met de skills, situatie en natuurlijk de liefde voor je meekokende metgezel. We vroegen het ook onze volgers:
Kookboek: An Com
Phi-Yến Phan schreef An Com, een nieuw kookboek over de Vietnamese keuken en haar persoonlijke familiegeschiedenis. Jonas was bij de lancering van het boek. Hij vertelt uitgebreid over de uitstekende vormgeving, dat het boek heel toegankelijk is qua ingredienten en lekker wegleest. Natuurlijk mochten we ook een paar recepten delen zodat je kan kijken of het boek wat voor je is: